Ако искате винаги да се чувствате комфортно у дома поне що се касае до температурата в помещенията, със сигурност трябва да използвате климатик. В днешно време климатиците са се наложили като най-добрия начин за отопление и охлаждане.

Но не е достатъчно просто да изберете какъв да е климатик. Нуждаете се от ефективен климатик, като Futjitsu от Eclima. Високият стандарт на технологиите, вложени в тези климатици са гаранция за ефективна работа. Но освен добър климатик, трябва да си осигурите и малко полезна информация за правилното му използване. Само по този начин ще постигнете максимално добър резултат с него. Ето и някои полезни съвети в тази насока.

Изберете правилния климатик за вашите нужди

Важно е да изберете правилния климатик за помещението, в което ще работи той. Трябва да  се консултирате с експерти за мощността и капацитета на климатика, да прецените колко голямо е помещението, в което ще работи. Задължително е да обърнете внимание и на това какъв клас климатик избирате. По-висок клас климатици Fujitsu ще се изплатят във времето с ефективна работа и по-малка консумация на енергия.

Почиствайте филтрите

Това е задължение, което не бива да пренебрегвате. Филтрите на климатика се намират във вътрешното тяло. Тяхната функция е да задържат праха и другите замърсители да не проникнат в помещението. Необходимо е да ги почиствате на всеки няколко седмици според това колко често ползвате климатика. При ежедневна употреба е добре да ги почиствате поне 2 пъти в месеца. В инструкциите за употреба на климатика ви трябва да има стъпки за извършване на почистването. Обикновено е необходимо да отворите предния панел на вътрешното тяло и да извадите филтрите от него. Добър начин за почистване е под течаща вода да премахнете замърсяването, да ги оставите да изсъхнат, след което да ги върнете в климатика. Може да почиствате и с прахосмукачка с подходяща приставка за прах.

Не спирайте климатика

Това правило важи с особена сила през зимата, когато климатикът е в режим на отопление. Мит е, че ще спестите електроенергия, като спирате климатика. Точно обратното - климатикът ще изразходва повече, защото ще му се наложи да компенсира рязката промяна в температурата. Повечето климатици в днешно време използват инверторна технология. Тя им позволява да работят на ниски обороти по поддържане на постоянна температура в помещението. По този начин се спестяват резките включвания и изключвания на компресора, постига се равномерна темепратура и се намалява консумацията на ток. За целта просто не трябва да спирате своя климатик.

Изолирайте дома си

Работата на вашия климатик ще се подобри драстично ако инвести news pic 2
©
рате в допълнителна изолация на дома си. Колкото и добър климатик да имате, той ще трябва да работи с двойни усилия ако изолацията на дома ви не е добра. Максимална ефективност се постига чрез смяна на дограма, уплътнение на прозорците и вратите, саниране и др. Тези стъпки ще поддържат дома ви по-топъл през студените месеци и по-хладен през лятото.

Почиствайте външното тяло

Освен почистване на филтрите на вътрешното тяло трябва да обърнете внимание и на външното тяло. Проверете дали не са се натрупали замърсите около кондензаторните намотки и перката на климатика. Ако външното тяло е поставено на земята, почистете пространството около него от растения и други предмети, които могат да попречат на циркулацията.

Насрочете профилактика от експерти

Дори да извършвате почистването сами, все пак е добре да знаете, че има и други задачи по профилактиката на климатика, за които трябва да насрочите посещение от специалист. Профилактиката включва не само почистване, но и преглед на някои от най-важните компоненти на климатика. Ако има проблеми, специалистите ще ги идентифицират и отстранят навреме. По този начин се гарантира ефективността на климатика, и че той е в изправност.

Ако искате да подобрите работата на вашия климатик, гореспоменатите съвети ще ви помогнат да го направите по най-лесния начин.