Мигрената е силно главоболие със силна пулсираща болка или пулсиращи усещания, обикновено от едната страна на главата. Често идва със симптоми като повръщане, гадене и повишена чувствителност към светлина и звук. Пристъпите на мигрена могат да продължат с часове или дори дни, като болката е достатъчно силна, за да наруши ежедневните дейности.

Някои мигрени могат да бъдат предотвратени или облекчени с лекарства. Правилните лекарства, съчетани с техники за самопомощ и промени в начина на живот, могат да бъдат ефективни при проблема с мигрената.

Мигрената засяга както деца, така и възрастни и обикновено протича през четири етапа: продром, аура, атака и постдром. Въпреки това, не всеки с мигрена ще преживее всички тези етапи.

Етапи на мигрена:

1. Продром: Тази начална фаза може да започне до 24 часа преди главоболието. Симптомите могат да включват промени в настроението, запек, глад, повишено уриниране, скованост на врата, задържане на течности и често прозяване.

2. Аура: Тази фаза включва сензорни, двигателни и/или вербални симптоми, които могат да продължат от пет до 60 минути. Аурата може да се появи преди или по време на главоболието.

3. Атака: Мигренозното главоболие може да продължи от 4 до 72 часа, ако не се лекува, като честотата варира от човек на човек.

4. Постдроум: Тази фаза, известна още като мигренозен махмурлук, може да продължи от няколко часа до 48 часа, със симптоми, подобни на тези на предизвикан от алкохол махмурлук.

Можете да забележите незначителни промени, които предупреждават за наближаваща мигрена, като – промени в настроението (от депресия до еуфория), запек, желание за храна, повишено уриниране, скованост на врата, задържане на течности и често прозяване.

Ето някои от основните причини за мигрена:

1. Дисбаланс между половете: Жените са по-склонни към мигрена от мъжете, главно поради хормонални вариации.

2. Причини: Различни фактори като стрес, лишаване от сън, промени в настроението и силни миризми могат да предизвикат епизоди на мигрена. Идентифицирането и избягването на тези явления може да помогне за справяне с мигрена.

3. Генетична връзка: Мигрената често предполага генетичен компонент, който може да се предава от родители на деца.

4. Аури: Някои хора изпитват зрителни смущения, известни като аури, преди или по време на мигренозен пристъп, въпреки че не всички мигренозни пристъпи включват аури.

5. Диетични недостатъци: Недостигът на хранителни вещества като магнезий, витамин B12, витамин D и омега-3 мастни киселини също може да допринесе за мигренозни пристъпи, пише News18.