Филипините стават предпочитана дестинация за българите напоследък. Това каза писателят и пътешественик Стойко Иванов в предаването "Куфарът" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Филипините се състоят от над 7000 острова, разделени в три островни групи – Минданао, Висаяс, Лусон. Сред най-известните и красиви плажове са Палаван, Корон, Ел Нидо, Боракай.

Филипините са най-голямата християнска държава в Азия. 85-90% от филипинците са ревностни католици. "В същото време съществува този феномен, че те изключително много вярват в лечители и гадатели и прилагат всякакъв вид магии, мистификации", обясни Стойко Иванов.

Самият той посещава такъв лечител. Процедурата е продължила пет минути. "Преживяването беше наистина много интересно, доста стряскащо. Лягаш на една маса, лечителката започва да сканира тялото ти с ръце и ако има нужда, просто бърка и вади. За болка не може да говорим, по-скоро за тип убождане, сякаш с горещ предмет някой влиза вътре в теб. На моменти беше дори страшно. В моя случай не мога да кажа дали има излекуване или не за проблема, за който отидох, но със сигурност ми беше полезно. След това се усещах много лек и все едно не съм аз в моето тяло, все едно летях. Това продължи два-три дни. След това болката ми се върна, но поне знаех причината за нея", сподели пътешественикът.

На територията на островната държава се говорят над 170 езика и диалекта. Официалният език е тагалог. Почти всички говорят и английски.

Кухнята на филипинците е повлияна от Испания и САЩ, които са били техни колонизатори в миналото.

Филипинците по думите му са особен тип хора. Филипините са бедна държава, а престъпността е висока, отбеляза Иванов.

Столицата Манила и околностите й представляват огромен мегаполис с население около 15 милиона души. По думите му това е много подценявана дестинация за туристите. "Това е огромен град с много замърсен въздух, доста неуреден като придвижване. Характерна за Манила е голямата престъпност", разказа той.

В Манила са едни от най-големите молове в света, което е характерно за Азия заради климата, обясни пътешественикът.

Интрамурос е историческата част на столицата. "Там има укрепления, стени, оръдия, зеленина. Красиво е, поддържано е, заслужава си да се види. Там е и най-голямото американско гробище извън Америка с над 17 000 гроба", разказа Стойко Иванов.

Интересен факт е, че много често филипинки се омъжват за българи. "Ние просто продължаваме една тенденция, започнала преди години – бели мъже, европейци, американци, австралийци, отиват във Филипините и си взимат филипинки за жени. Филипинките са екзотично красиви, изключително ревниви, с едно чувство на собственост“, разказа пътешественикът.

В аудиокнигата си "От гърлото на дявола към завоите на смъртта" той включва истории от Филипините.