Стартъп компанията Prophetic работи по проект, който позволява да работим с мозъка си, докато спим. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Създателят й Ерик Уолбърг прави опити чрез електромагнитни стимулации и ултразвук да въздейства върху фазата на съня, позната като "осветени сънища“ или осъзнато сънуване. Това са т.нар. "осветени" сънища, които приличат на дрямка и по време на които знаем какво се случва около нас и дори можем да ги моделираме. "Уолбърг цели да симулира по-продължително това състояние и мозъкът да извършва някаква дейност, за която нямаме време през деня. Целта е да имаме пълен контрол върху това", обясни доц. Тодорова.

Ерик Уолбърг работи с дизайнера на мозъчния имплант на невротехнологичната компания на Илън Мъск Neuralink Афшин Мехин, който създава преносимо устройство, подобно на лента, която се прикрепя към главата.  

Очаква се продуктът да бъде пуснат на пазара през 2025 г., а цената му ще бъде между 1500 и 2000 долара. "Очевидно имат добри резултати и експерименти с доброволци, за да вярват, че за година ще успеят, макар че аз съм скептична и смятам, че това е прекомерна крайност, която още повече ни роботизиран", коментира доц. Тодорова.