Стартъп компанията BrainBridge планира в следващите 8 до 10 години да направи трансплантация на глава. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Подобни трансплантации ще се извършват при хора с тежки дегенеративни заболявания, множествена склероза, парализа и ракови заболявания в крайна фаза. "Те вярват, че съзнанието и същността на личността са в главата. Главата ще бъде трансплантирана върху здраво тяло на човек, загинал при инцидент и с настъпила мозъчна смърт. Идеята е да се запази главата и съзнанието. Трансплантираната глава е от болно човешко тяло, но преди да настъпи мозъчна смърт“, обясни доц. Тодорова.

Начело на проекта стои изследователят Ал-Гайли. Между донора и трансплантирания ще се търси максимална биологична съвместимост и като атлетична структура, и като кръвна група, и като жизнени показатели и статус. При операциите ще бъдат използвани роботи  с над 8 ръце, които ще извършват трансплантацията за секунди. Операцията ще бъде прецизна и безкръвна.

"Аз съм скептична. Не вярвам, че би сработило. Вярвам, че нашето тяло е цялостна комплексна система и нашето съзнание се намира по цялото тяло. Затова говорим за придобиване на съзнание чрез индивидуален сетивен опит“, коментира Мариана Тодорова.