Все повече български винени сортове започват да навлизат на пазара и да се търсят. Това каза Станимир Стоянов, прдседател на Съюза на енолозите в България в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Едни от най-известните винени сортове са съответно Мавруд, Широка мелнишка лоза, Гъмза. Напоследък доста успешно работим със сортове като Рубина, Червен мискет, Димят. Така че все повече и повече наши местни сортове започват да навлизат на пазара и винените любители имат възможност да видят вина, направени от тия сортове. Разбира се, тези сортове дават колорита и образа на българското винарство, тъй като останалите международни сортове могат да бъдат срещнати в почти всички държави. Така че това е нещо, с което ние трябва да се гордеем, да развиваме и да работим все повече и повече“, обясни той.

Станимир Стоянов каза, че по отношение на виното винаги е имало определени тенденции и традиции. "В България не изоставаме от световните тенденции. Имайки възможност винените любители да опитват както български, така и чужди вина, ясно се вижда, че предпочитанията на хората в последните години са към плодови, хубави, балансирани вина. Такива с изключително добра ароматна експозиция и много добри вкусови качества – вина, които могат да бъдат пити по всякакви поводи и най-вече в добра компания“, добави Стоянов.

Станимир Стоянов уточни, че българското вино в последните години с направените инвестиции, с развитието на технологиите, е повишило своите качества. Има изключително добри български вина, които могат да се срещнат на пазара, добави той.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"