Някои ваканционни дестинации в Европа могат да бъдат изумително скъпи - помислете за Монако, Швейцария и крайбрежието на Амалфи. Континентът обаче може да се похвали с 44 държави и територии, което означава, че има предложения за пътувания за всеки бюджет. 

Ако търсите европейска почивка, която няма да разбие банковата ви сметка, имате късмет.

Interrail Pass Eurail състави удобен списък с десетте най-достъпни градове на континента. Много от тях са в обсега на останалите, така че пътуването до няколко града е напълно възможно - и не е твърде скъпо. 

Ето всичко, което трябва да знаете, преди да планирате удобно за портфейла приключение. 

Двете най-достъпни дестинации са в граничните страни

София е безспорно най-достъпната дестинация в Европа за туристи с ограничен бюджет.

Българската столица може да бъде разгледана само за 36,49 евро на ден. 

Разположен в подножието на планината Витоша, градът често е пренебрегван от пътници, които вместо това избират да карат ски. 

Градът обаче има какво да предложи, с великолепна архитектура, богата история и някои от най-евтините храни и напитки в Европа. 

Софийската художествена галерия е безплатна за посещение всеки втори и четвърти четвъртък на всеки месец, а много други атракции, включително Националният исторически музей и Боянската църква, призната от ЮНЕСКО , също предлагат безплатен вход няколко дни в месеца. 

Ако желаете да разгледате друга страна, има директен влак от София до Букурещ - който се оказва вторият най-евтин град в Европа.  

Известна като "малкия Париж", поради разпространението на вдъхновената от Франция архитектура и широките булеварди, румънската столица е известна със своята оживена културна сцена. 

Задължителните посещения включват Двореца на парламента, също толкова впечатляващ отвън и свободен за гледане. Любителите на изкуството не бива да пропускат умопомрачителните графити в гаража Garajul Ciclop. 

Един добре бюджетиран ден тук може да струва едва 38,67 евро. Има много евтини полети и до Букурещ и има много стаи в хостела за под 10 евро на вечер. 

Две все по-популярни дестинации успяха да останат достъпни

Популярността на Будапеща нараства непрекъснато благодарение на своята спа култура и завладяваща история. Въпреки модерната си репутация, той все още е третият най-евтин град в Европа със средна дневна цена при бюджет само 43,48 евро.

Докато цените за вход в известните термални минерални извори могат да се увеличат, вместо това има безброй безплатни или евтини дейности в унгарската столица, която се състои от две отделни части – Буда и Пеща – разделени от Дунав.

Посетителите не бива да пропускат да посетят един от многото руини, разположени в изоставени сгради, или да опитат невероятно мощния ликьор Unicum . 

За културните лешояди никое пътуване не е пълно без посещение на Рибарския бастион. Построена през 19-ти век, за да служи като наблюдателна кула, сега е световно известна с това, че предлага някои от най-добрите панорамни гледки към града. 

Влизането в популярната Национална галерия и живописния замък Буда също е достъпно, струвайки само няколко евро на човек. 

Струвайки средно 43,48 евро за бюджетен ден, Краков е само с няколко цента по-скъп от Будапеща - но има какво да предложи. 

Пълен с история и култура, този полски град е дом на някои от най-добрите паркове – като Парк Краковски, проектиран във виенски стил – и нощен живот в цяла Европа. 

Пазарният площад на Краков, Plac Nowy, е пълен до горе с кафенета и барове на достъпни цени, както и магазини, от които да си изберете идеален сувенир. 

От май до септември фестивалът Краковски нощи - Krakowskie Noce - организира безплатни концерти, а през цялата година Краков е идеална база за посещение на Аушвиц и за научаване на повече за опустошителния период в европейската история. 

Посетете две по-малко известни европейски столици с ограничен бюджет

Сараево, известно като "Ерусалим на Европа", е пример за топилния котел, какъвто континентът наистина е.

Един от малкото големи европейски градове, които имат джамия, католическа църква, източноправославна църква и синагога в един и същи квартал, той има приятна атмосфера и предлага безброй развлечения. 

Относително неоткрита от туристите, столицата на Босна и Херцеговина струва 45,67 евро за среден ден с ограничен бюджет. 

Освен че предлага безплатен достъп до много от религиозните сгради в града, разходката из Стария базар - Basčaršija е задължителна. Сараево е невероятно проходимо и с ниските цени за храна, напитки и настаняване лесно осигурява пътуване, достъпно за тези с най-ограничен бюджет.

Само малко по-скъп, със средна дневна цена при бюджет от 46,62 евро, е Белград. 

Самото ходене из сръбската столица е преживяване само по себе си, благодарение на непокътнатата крепост от 18-ти век, в която можете да влезете и да се разхождате. 

Често има развлечения на живо и улична музика на улица Skadarlija в оживения бохемски квартал на града. Тук ще намерите и евтини ястия, включително сръбски деликатеси като сарми, смес от смляно свинско или говеждо месо с ориз, овалян в зелеви листа, и гибаница, баница с яйца и сирене, приготвена с фило тесто. 

Градът отдава почит навсякъде на Никола Тесла. Посещението на музея на Никола Тесла струва около 6 евро. Когато се наситите с културата си, се отправете към река Дунав, която е дом на привидно безкрайни количества плаващи барове , кафенета и клубове. Скоро ще разберете защо нощният живот в Сърбия е рекламиран като най-добрият на Балканите.

Когато видите достатъчно, можете да вземете нощен влак до Загреб - следващото най-евтино място в този списък.

И двете столици на Хърватия и Полша са популярни, но достъпни

51,41 евро е всичко, което цял ден в Загреб ще ви струва, ако имате ограничен бюджет. 

Столицата на Хърватия е оживена дестинация - и е лесно да разберете защо е толкова популярна. Предлагайки едни от най-евтините бири в Европа, градският транспорт също е на много добри цени, което означава, че е достъпен за придвижване. 

Освен това няма входна такса за влизане в Загребската катедрала, а посещението на популярни музеи като Музея на съвременното изкуство и Музея на илюзиите струва само няколко евро. 

Улица Tkalčićeva е задължително посещение за кафенетата на ниски цени, а Музеят на разбитите връзки, чиито документи обичат да се губят, е едновременно вълнуващ и забавен. 

Тъй като в голяма част от Европа туристическите данъци се увеличават, за да се бори с прекомерния туризъм, Загреб активно посреща посетителите, като данъкът е само 1 евро на ден - което означава, че не е нужно да се притеснявате, че ще добави твърде много към бюджета ви. 

Полската столица е друга достъпна опция за европейска почивка, като средната дневна цена е 52,30 евро.

Варшава е един от най-подвижните градове на континента, така че всички транспортни разходи могат да бъдат ниски. Много от основните му атракции, като Стария град и уличното изкуство в оживения квартал Прага, са безплатни.

Музеят на Варшавското въстание предлага безплатен вход в понеделник - и можете също да пресечете река Висла с безплатен ферибот.

Млечните барове са едно от най-известните предложения в града - и има защо.

Тези традиционни кафенета са популярни както сред местните, така и сред туристите - и са достъпни за всеки. Не пропускайте да опитате pierogies, истинска полска основна храна, или Golabki, зелеви сърми, идеални за затопляне след студена разходка из този красив град. 

Отправете се към Братислава или Чешки Крумлов за култура - и евтина храна

Братислава има привилегирована позиция в Европа, притисната между Виена и Будапеща, но е много по-малко известна от тези два града.

Точно отвъд границата с Австрия, словашката столица е значително по-достъпна, със средна дневна цена от 56,51 евро.

Популярният Словашки национален музей предлага безплатен вход, а Музеят на транспорта не струва нищо всяка първа сряда от месеца. 

Плажът Tyršák е място, което трябва да видите, за да повярвате, с пясъчни подове и волейболни мачове на брега на Дунав.

Старият град, датиращ от 18-ти век, е само за пешеходци и е добре известен със своите оживени и достъпни барове и кафенета. 

Въпреки че входът в реконструирания Братиславски замък струва 14 евро, той също е доста впечатляващ отвън, благодарение на позицията си, кацнал на върха на хълм на планините Малки Карпати, които ограждат града. 

Помислете за Чехия и умът ви вероятно ще отиде направо в Прага. Страната обаче е дом на тонове вълнуващи градове - включително Чески Крумлов, един от най-достъпните.

Средната дневна цена за бюджет за посещение на дестинацията в югоизточната част е 69,99 евро.

Доминиран от замъка си от 13-ти век, Чешки Крумлов е едно от най-живописните места в региона на Южна Бохемия, а колоритният му исторически център е обект на световното наследство на ЮНЕСКО повече от 30 години. 

Със своите калдъръмени улици и средновековна архитектура, този град често се нарича като приказка - но въпреки величието, което внушава, той не е скъп. 

Направете безплатна пешеходна обиколка, за да се ориентирате, след което се отправете към църквата Свети Вит на брега на река Вълтава. 

Важен късен готически паметник, красивата сграда е важна част от чешката история, след като е обявена за национален паметник на културата на Чешката република през 1995 г. 

Преди да се приберете у дома - или към друга достъпна дестинация - опитайте традиционното Vepřo Knedlo Zelo. Приготвено от печено свинско, кнедли и кисело зеле, то е идеалното ястие за затопляне, след като сте разгледали града.