Смъртта на актьора Матю Пери е инцидент, причинен от "острите ефекти на кетамина“, потвърдиха медицински служители в Лос Анджелис.

Звездата беше открита в безсъзнание в басейна на дома си в Лос Анджелис през октомври. Удавянето е констатирано като основна причината за смъртта му, пише BBC.

Той беше най-известен с това, че играеше мъдрия Чандлър Бинг в ситкома Приятели. Шоуто проследява живота на шестима млади приятели, живеещи в Ню Йорк.

Излъчва се  от 1994 до 2004 г., а финалът му е гледан от 52,5 милиона в САЩ, което го прави най-гледаният телевизионен епизод от 2000-те.

На върха на славата си Пери се бореше с пристрастяването към болкоуспокояващи и алкохол и многократно посещаваше рехабилитационни клиники.

 

През 2016 г. той признава, че не може да си спомни три години снимки на "Приятели“ заради алкохол и наркотици.

След опити за лечение, той пише в мемоарите си, че е бил предимно трезвен от 2001 г. насам - "с изключение на около 60 или 70 злополуки".

Други допринасящи причини за смъртта на 54-годишния мъж са посочени като коронарна артериална болест и ефектите на бупренорфин, който се използва за лечение на разстройство, свързано с употребата на опиати, се казва в изявление на съдебния лекар от окръг Лос Анджелис.

"При високите нива на кетамин, открити в неговите кръвни проби след смъртта, основните смъртоносни ефекти биха били както от сърдечно-съдова свръхстимулация, така и от респираторна депресия,“ старши заместник-медицинският експерт Рафи Джабуриан пише, според Press Association.

"Удавянето допринася поради вероятността от потапяне в басейна, тъй като той е изпаднал в безсъзнание; коронарната артериална болест допринася поради екзацербация на индуцирани от кетамин миокардни ефекти върху сърцето."

На 28 октомври той е воткрит в безсъзнание в дома си и парамедиците констатират смъртта му, когато са извикани на мястото.

 

Ден по-късно кабинетът на съдебния лекар актуализира досието си, за да каже, че неговият случай е бил отложен, което обикновено означава, че аутопсията е завършена, но са необходими повече подробности.

Колегите на Пери от Приятели отдадоха почит на приятеля си в седмиците след смъртта му. Актрисата Дженифър Анистън - която изигра Рейчъл в ситкома - написа "трябва да се сбогувам с нашия Мати беше безумна вълна от емоции, каквито никога преди не съм изпитвал“.

Това, че трябваше да се сбогувам с нашия Мати беше безумна вълна от емоции, каквито никога преди не съм изпитвала“, написа Дженифър Анистън.

Дейвид Швимер, който изигра Рос, благодари на Пери "за 10 невероятни години смях и творчество".

Матю Пери беше положен на гробище в Лос Анджелис след частно погребение, съобщиха американски медии през ноември.

Филмите, в които той участва, включват криминален сериал The Whole Nine Yards и продължението The Whole Ten Yards с неговия приятел Брус Уилис. Той играе главната роля в романтичната комедия Fools Rush In със Салма Хайек и играе по-възрастния Зак Ефрон в 17 Again.

През 2016 г. той написа и пиеса, наречена "Краят на копнежа“ – която Times отбеляза, че "изследва героите му“; търсене на любов и отдаденост и щетите, които могат да бъдат причинени, когато тези неща продължат да отсъстват от живота".