Наръчната (или носимата) технология е по-популярна от всякога. От смарт часовници до пръстени за измерване на физиологичното ни състояние, ние можем постоянно да наблюдаваме моделите на съня си, сърдечната честота и дори нивата на кислород в кръвта. Въпреки че изследванията показват, че тези устройства често насърчават повишена физическа активност и по-здравословен начин на живот, може да има страничен ефект - когато постоянният поток от данни стане огромен.

Скорошно проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association, установява, че носенето на фитнес тракери за наблюдение на сърдечни състояния като предсърдно мъждене - неравномерен сърдечен ритъм - може да накара хората да се тревожат повече за здравето си.

"Въпреки че естеството на възможността за проследяване на конкретни данни може да бъде мотивиращо за постигане на целите, това може също да причини тревожност или вманиачаване“, казва Кейт Мискевич, психотерапевт, специализиран в тревожност, обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) и хранителни разстройства.

И така, как да постигнем баланс в свят, обсебен от числа? Експертите споделят как наръчните технологии могат да оформят умовете ни и предлагат съвети за управление на стреса, който могат да причинят.

Как фитнес тракерите могат да засилят безпокойството

"Колкото повече обръщаме внимание на нещо, толкова повече тренираме мозъка да се тревожи за него“, казва Джоана Хардис, специалист по тревожност от Охайо. Това може да затрудни прекъсването на негативния цикъл на натрапчиво проверяване на вашия фитнес тракер и безпокойство, казва Хардис.

Робърт Голдел, невролог, който изучава носимите технологии, казва, че фитнес тракерите могат да доведат до "претоварване с данни“, особено когато потребителите се затрудняват да интерпретират или управляват информацията. Всъщност проучване от 2019 г. от Университета в Копенхаген разкрива, че много хора разчитат на данните от фитнес тракера, сякаш са медицински съвети, което често предизвиква ненужен страх и безпокойство.

"Наличието на такъв вид данни, толкова лесно достъпни, може да бъде трудно за пренебрегване, когато буквално носим устройства, които ни уведомяват и служат като визуални напомняния през целия ден“, казва Мискевич.

Стратегии за борба с безпокойството, предизвикано от носенето на фитнес тракер

Въпреки психическото напрежение, което носимите устройства могат да причинят, популярността им продължава да расте. Според Pew Research Center, почти всеки пети възрастен в САЩ използва редовно смарт часовник или фитнес тракер.

За щастие има начини да управлявате безпокойството, което тези устройства могат да предизвикат. Хардис съветва да започнем с преосмисляне на начина, по който ги използваме. Тя обяснява, че подготовката за състезание по бягане е едно, но вманиаченото проследяване на всяка флуктуация на сърдечния ритъм е друго. Ако вашите носими устройства ви карат да се тревожите, време е да преосмислите тази връзка.

Мискевич препоръчва коригиране на настройките за известия, за да се намалят разсейванията и да се създадат почивки от технологиите. "Знаем, че съзнателното избиране да прекарваме време далеч от нашите телефони и паузите в използването на технолиите ни позволява да бъдем по-внимателни и по-здрави психически“, казва Мискевич. Знаейки това, "трябва да помислим как носимите устройства могат да нарушат тези паузи, когато те ни дават още по-лесен достъп до нашия технологичен живот“, добавя тя.

Ако се хванете, че натрапчиво проверявате вашето наръчно устройство, Хардис казва, че ключът е да бъдете целенасочени в това да се откажете от навика. Няма да се чувствате комфортно, казва тя, но ако не пренастроите мозъка си да спре да проверява данните ви, безпокойството ви ще стане по-силно и по-упорито.

Когато вниманието ви е отвлечено от желанието да проверите данни или да се тревожите за потенциален здравословен проблем, Хардис препоръчва да спрете и се съсредоточите върху това “какво виждате, чувате, помирисвате и усещате под краката си“. Тази практика може да помогне на мозъка да се обучи да остава осъзнат, вместо да изпада в спирала от безпокойство и тревоги, пише nationalgeographic.bg.

Друга ефективна стратегия? Дайте приоритет на почивката. "Подкрепете мозъка си с добър сън“, казва Голдел. Вместо да разчитате на наръчното си устройство, за да следите съня си си, той предлага просто правило: "Обърнете внимание на дневния си график и планирайте почивки, за да си поемете дъх в пряк и преносен смисъл.“ Отделете пет минути без технологии, за да затворите очи и да дишате. "Почивката и възстановяването са активни процеси“, които са съществени части от живота, казва той.

Въпреки че носимите технологии предлагат множество предимства, намирането на баланс между технологията и осъзнатостта може да ни помогне да овладеем силата на тези устройства, без да жертваме психичното си здраве, казва Мискевичс. "Данните, които те ни предоставят са страхотни, необходими и полезни“, казва тя. "Но също така не искаме да бъдем дотолкова управлявани от данни, че да забравим да сме хора.“