Слоновете се обръщат един към друг по име и разбират различни послания. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

С помощта на изкуствен интелект и машинно обучение учените са записвали различни слонски звуци – как слоновете от едно стадо се обръщат един към друг. "Възпроизвеждайки този звук, те виждат, че конкретен слон реагира на него, което означава, че слоновете имат имена и всеки от тях реагира на името си“, обясни доц. Тодорова.

Слоновете използват различни команди и предупредителни звуци – нареждане кой къде да стои и какво да прави. "Т.е. те имат езикова система, която не е толкова индивидуално ориентирана, както при нас, а по-скоро тези звуци са свързани с начина, по който слоновете обитават своя социум, стадо и ролите, които изпълняват и какво трябва да правят“, поясни Мариана Тодорова.

Когато "извиканият“ от изкуствения интелект слон е чувал своето име, той се е отзовал, но когато не е виждал слона, който го вика, се е ядосвал, защото не е разбирал какво се случва. "Това показва, че това е устойчива система на комуникация, не просто някаква случайност. Те чуват звук от себеподобен и откликват. Това идва да ни покаже, че има друг тип интелигентност, която не е като нашата. Нашето съзнание и интелигентност е свързано с осмислянето на всички феномени около нас, докато при животните няма осмисляне, а реакция на инстинктите и съобразяване с природните условия. Но това не значи, че няма обяснение за света или някаква форма на комуникация. Напротив, вижда се, че животните имат език“, посочи доц. Тодорова.

Следващите етапи от проучването ще бъдат в посока търсене на абстрактно мислене, защото то говори за някакъв тип съзнателност и търсене на информация, знания от други измерения, които не са просто инстинкти.

"Слоновете са склонни да реагират на абстрактни звуци, които не са били идентифицирани какво означават. Ако това е така, те биха могли да имат и абстрактно мислене“, допълни Мариана Тодорова.