Скарлет Йохансон е наела адвокат и възнамерява да съди OpenAI за неправомерно използване на гласа й за озвучаване на ChatGPT 4о. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Актрисата има ясни доказателства, че използваният в ChatGPT 4о глас е нейният, въпреки твърденията на изпълнителния директор на OpenAI Сам Алтман, че това не е така. "Има телефонни обаждания, има имейл комуникация, както и един издайнически пост на Сам Алтман в "Х" два дни преди пускането на ChatGPT 4о – той беше написал "Her". Очевидно той е разчитал до последно, че ще направи оферта, на която Скарлет Йохансон не може да откаже. Мотивите, с които са я убеждавали, са, че по този начин тя ще помогне на човечеството то да приеме изкуствения интелект като нещо по-естествено. Тя обаче е решила, че не може да носи това бреме и отговорност и е отказала", обясни доц. Тодорова.

Оказва се, че Скарлет Йохансон не е единствената, която е пострадала от неправомерни действия на компании, ползващи изкуствен интелект. Певецът и актьор Том Уейтс в момента съди компанията "Доритос", която използва неговия глас за реклама на продукта си без негово позволение. Актрисата Бет Мидлър съди "Форд" за това, че те са използвали гласа й за реклама. Линдзи Вон пък ще съди компанията "Rockstar Games", която в последната версия на компютърните си игри е създала  образа на героиня, която много прилича на нея. "Идеята на Скарлет Йохансон е да събере всички тях и да заведат колективни искове към всички компании, които злоупотребяват", допълни Мариана Тодорова.