Система от огледала ли е нашата вселена коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Международен екип от учени обединява усилия в група, наречена COMPACT – Collaboration for Observations, Models and Predictions of Anomalies and Cosmic Topology. Целта е изследване на формата на вселената чрез анализ на космическия микровълнов фон.

"Когато учените наблюдават нашата вселена от различни позиции, в различни части и с различни телескопи, те виждат едно и също. Виждат едно прекалено наподобяване на структурите на различни места, но не просто наподобяване като състав, а като топография, като конфигурация", обясни доц. Тодорова.

Фракталната теория например показва как макрокосмосът е снет в микрокосмосa. Тя може би е непряко доказателство за един вселенски разум. "Може би тук можем да приложим това и за нашата вселена. Така се обяснява защо на различни места наблюдаваме сходни модуси. Точното подобие кара учените да мислят, че това подобие се възпроизвежда именно на принципа на отраженията и огледалата. Това би могло да докаже, че вселената е холограма, защото холограмата и огледалният образ са доста близки", поясни футурологът.

Тази теория говори за преднамерен дизайн на вселената, за някакъв вид програмиране, допълни тя.