Ще се създаде ли скоро първата нация изкуствен интелект? 

Първата АІ нация е прагматично изобретение на дъщерна или партньорска компания на NVIDIA – Del Complex, която разработва графични процесори, чрез които се изгражда изкуствен интелект. За това разказа футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

До него се стига в резултат от обявените от американския президент Джо Байдън и Еврокомисията регулации на изкуствения интелект и след дискусията между Руши Сунак и Илън Мъск за сигурността на изкуствения интелект и обещанията, че и Великобритания ще се включи към всеобхватните регулаторни регламенти. "Компанията е решила, че това може сериозно да препятства разработката и прогреса на изкуствения интелект и затова те наемат един кораб, на който са оборудвали 10 000 графични процесора NVIDIA на стойност 500 милиона долара. Те възнамеряват да изпратят запитване до някои от съдилищата дали това може да бъде суверенна територия, която да разчита на изкуствения интелект, но да пребивава в извънтериториални води и да не попада под регулация“, обясни доц. Тодорова. 

Корабът е наречен BlueSea Frontier Compute Cluster.

Целта на Del Complex е да остане конкурентоспособна и техният прогрес да не бъде уловен в примките на регулациите. Това обаче поставя под риск от пробив основни законодателни постулати. "Именно това може да накара човечеството да преосмисли или да отмени правото за екстериториалност за изкуствен интелект, защото какъв би бил смисълът и ефектът, дори да има глобален консенсус, ако се намира вратичка, която всъщност е широка порта и тези регулации да нямат своята стойност. Много е интересно да видим дали ще има политическо ехо и дали законодателите ще реагират ли на това“, коментира доц. Тодорова. 

Според компанията BSFCC отговаря на всички критерии за обявяване на платформата за държава и с това поставя под въпрос и статута на държавност, каза още футурологът.