Консумацията на шоколад често може да бъде вредна за здравето ни, но в умерени количествата, най-вече тъмният шоколад, осигурява много вещества, които могат да са полезни за сърцето и мозъка. 

Макар и съдържанието на захар в шоколада да е зловредно в големи количества, какаото, което го изгражда доставя ред полезни антиоксиданти. Това са различни видове флавоноиди, които действат против оксидативния стрес в клетките и забавят стареенето. 

Катефинът в шоколада действа за предотвратяването и облекчаване на възпаленията, както и помага при сериозни мозъчни състояния като невродегенеративни заболявания. Този флаваноид, както и други, подобряват мозъчната функция и допринасят за по-добра памет и по-бързи реакции.

Антиоксидантът епикатехин има много благоприятни ефекти за човешкия организъм. Той подобрява сърдечното здраве и намалява риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и рак.

Процианидините са флавоноиди с антибактериални свойства и се предлагат отделно като хранителни добавки. Те имат и приложения за здравето на устната кухина, като са използвани при рак, перидонтит и други заболявания.

Комбинацията от полезни вещества в какаото има благоприятен ефект върху сърцето – научни изследвания установяват, че те подобряват движението на кръвта през артериите и контролират кръвното налягане. Най-богато на антиоксиданти е какаото на прах, след това черният шоколад. Млечният шоколад се нарежда на последно място по състав на какао, защото то е изместено от изкуствени заместители. Други храни, които съдържат подобни вещества са виното и чая.

Какаото е богато и на полезни мазнини – в него има мононенаситени мазнини, както и стеаринова киселина, която има полезни ефекти за сърдечното здраве. 

Макар и какаото да има преимущества за здравето, с яденето на шоколадови изделия не трябва да се прекалява. Честото ядене на шоколад лесно може да доведе до покачване на килограмите.

Антиоксидантите в шоколада са полезни за здравето, но някои вещества в какаото могат да са вредни. В какаото има хистамини, тирамини и фенилаланини, които провокират мигрена според изследвания.

Умереният прием на шоколад може лесно да премине в прекомерна консумация заради съдържаща се захарта в него. Хапването на шоколад веднъж на седмица се счита за умерен прием, при който не се наблюдават опасните му ефекти, но се забелязват ползите за сърдечно-съдовото здраве, пише puls.bg. За най-благоприятен ефект се препоръчва консумацията на шоколад с възможно най-високо съдържание на какао. Черният шоколад е полезен и при стрес. Заедно със сладоледа шоколадът е търсен за успокоение, и научни изследвания заключават, че консумацията му води до намалени нива на стресовия хормон кортизол.