Футурологът Дейвид Ууд прави 6 прогнози за водещи трендове през 2024 г. с помощта на ChatGPT 4. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова. 

Първата прогноза е, че през следващата година ще има възход на нашите лични асистенти, които ще ни дават персонализирани, специално изготвени за нас съвети. "Това може би ще са проявления на Gemini с Nano версията за телефон, които ще ни препоръчват ресторанти, ще анализират нашето поведение, според настроението ни ще ни избират четиво, ще ни помагат да пишем блога си“, обясни доц. Тодорова. 

ChatGPT 4 смята, че ще и има изключителен бум на зелената енергия. "Това няма да са изолирани проекти, а те ще бъдат част от една комплексна система. Ще се използват все повече възобновяеми източници, вятърни, соларни паркове, геотермална енергия. Ние ще ги виждаме все повече в умните градове, в умните фабрики, в умните институции“, поясни футурологът. 

ChatGPT 4 предвижда, че през 2024 г. ще се осъществи идеята за "умните“ градове. "За да се осъществи един "умен“ град, трябва да въведем концепцията за интернет на нещата – когато снабдим всичко материално около нас със сензори и устройства, които излъчват данни. Тези данни се получават от изкуствен интелект и той дава по-добри решения. Това може да бъде използвано за регулирането на трафика, за чистотата на въздуха, за сметосъбирането. Тези сензори и устройства могат да анализират дори биологични отпадъци и да казват как те да се преработят; могат да видят колко и какви отпадъци създава един град и как те могат да бъдат рециклирани“, даде примери доц. Тодорова.  

Изкуственият интелект прогнозира развитие и на персонализираната медицина, тази, която е проактивна. "Става въпрос за тези преносими устройства и датчици, които измерват нашето кръвно налягане, сърдечен пулс, анализират нашата пот. Само от начина, по който гледаш в едно "умно“ огледало, то може да даде информация за доста здравословни състояния. Една "умна“ чаша със сензор пък може да анализира до 150 заболявания по дъха“, поясни футурологът. 

Комерсиализирането на космическия туризъм също е сред предсказанията на ChatGPT 4. Това все пак ще остане скъпо удоволствие, допълни доц. Тодорова.  

Виртуалната реалност ще стане най-използваното забавление. С напредъка на технологиите, VR изживяванията ще станат по-завладяващи и интерактивни, надхвърляйки границите на традиционното забавление.