Личната дисциплина е най-важна в работата в кухните на големите шеф готвачи, като Гордън Рамзи. Липсата на такава дисциплина е един от най-големите проблеми на кулинарията в България. Това каза за предаването "Животът на фокус" по Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова шеф Никола Симеонов.

В ресторант със звезда Мишлен всеки ден се правят едни и същи неща. Ресторантът работи по няколко часа за обяд и няколко часа за вечеря, през останалото време се прави подготовка. Правят се толкова много изпипани компоненти, че едвам смогвали. Шеф Симеонов се вслушал съвета на японец, който го посъветвал да прави нещата с всеки ден все по-бързо и по-бързо, и започнал да смогва с работата в ресторанта. В началото е работил на станция амюсбуш, от където започва всеки, който започва работа в такъв ресторант - комплиментът на ресторанта. Преместват го на станция студени предястия, а след тях работи на станция риба, където е по-сложно. Там научава, че рибата трябва да се готви по-кратко време, за да не изсъхва. Цяла риба от 400-600 грама се пече 20 минути на 220 градуса универсално. Гордън Рамзи всяка седмица е посещавал ресторанта и е разговарял с главния готвач за около 15-20 минути и след това си тръгвал.

Преживява емоционално нещата в телевизионен формат, който печели. Участието му в телевизионния формат му помага да се развие като шеф-готвач, ако не е участвал в него, възможно е да се е отказал от кулинарията досега. Той разказва, за интереса към домашната кухня и въпросите, които задава на майка си. Популярен е в сутрешно телевизионно предаване, в което си има своя кулинарна рубрика. Активен е в социалните мрежи. Търсен е за авторски вечери с негови менюта на сватби, в хотели и ресторанти. "Всичко, което се прави на живо е така премислено, че да няма какво да се обърка, дори и нещо да се обърка има едно готово, с което може да го замениш. Каквото и да правиш на живо е много по-трудно, отколкото изглежда", коментира шеф Никола Симеонов.

Бих искал да предаде опита си на по-младите. Много от рецептите в професионалната кухня са трудно изпълними, по-сложни, тип гурме, и не се възприемат от хората. Те търсят нещо просто, което могат да си сготвят бързо и лесно вкъщи. Към българските рецепти има най-много положителни реакции, картофени кюфтета, пиле с ориз, типично наши десерти, класическите рецепти са най-оценени. "Най-често ме питат как да остане пилешкото месо сочно? Тайната е в готвенето, трябва да се готви по-кратко, както и рибата. Мариноването с лека киселина и малко сол помага мариновано пилешко филе да остане малко по-сочно, но времето за готвене е най-важно", сподели експертът.

Млади колеги, които тепърва навлизат в кулиарията са му искали съвет къде да отидат да работят, да учат, за да се развиват. "Съветвам ги да работят в ресторанти, в които се предлага добра храна, да не се гледа заплащането първите 5-10 години. В масовите ресторанти, където има повече работа се заплаща повече, но там не се научаваш, не ставаш толкова добър готвач. Да учат от най-добрите готвачи, които могат да намерят около тях и след това да мислят за заплатата. Гордън Рамзи ми е бил модел и съм искал да достигна неговото ниво, макар и недостижимо. Прочитайки биографиите на световни готвачи, се оказва, че тайната на всички е, че са работили в определени ресторанти в Европа, най-добрите в света, което доказва, че за да станеш добър, трябва да се учиш от най-добрите", каза шеф Никола Симеонов.

Обича кулинарния туризъм и последният такъв прави във Франция. Впечатлен е от разнообразието на френската кухня, която е по-разнообразна от италианската. Там опитва кроасани, охлюви, жабешки бутчета, телешко по бургундски.

"Кулинарията се променя непрекъснато. Преди 10 години беше модерно чинията да е най-извънземна, да не можеш да разпознаеш изобщо какво има в нея. Сега тенденцията е точно обратното, като погледнеш чинията, да е разпознаваем моркова, бутчето, да си личи какво ядеш. В топ ресторантите в света в чиниите има два вида гарнитура, месо и два вида сос, това е. Визуално е опростено съдържанието, но начина за приготвянето не е опростен. В България тенденцията е много добра, има ресторанти с изчистена концепция, модерни български ресторанти. Хората, които искат да работят в кухня, трябва да искат да задоволяват гостите, да приготвят вкусна храна и те да си тръгнат доволни от ресторанта. Когато има хора, които знаят защо са в кухнята, трябва да им се вдигнат заплатите и готвач да стане една по-престижна и желана професия", допълни шеф Никола Симеонов.

Никола Симеонов освен, че готви професионално, обича да снима с фотоапарат. Интересно му е и му харесва да прави снимки, учи се как се осветява сцената. Искал е да напише книга със здравословни рецепти "Street food, ама хелти". "Голямата тайна за отслабването е режимът ти да е толкова ограничаващ, че да можеш да го спазваш. Добре е да свалиш всеки месец по 1 кг, отколкото да свалиш за 3 месеца 10 килограма. И от там дойде идеята за книгата, най-трудно ни е когато видим пиците, дюнерите и бургерите да се откажем от тях, затова съм направил техни здравословни адаптации", заключи шеф Никола Симеонов, който в момента мечтае за почивка и едно спокойно лято.