Хиляди по целия свят са разновидностите смокини, които всъщност идват първо от азиатската част на Турция и северната част на Индия. Тези неустоими летни плодове са били култивирани за първи път в древен Рим и в крайна сметка набират популярност в Средиземноморието. Сега виреят в топли страни като Египет, Иран, Мароко, Испания, съседна Гърция, както и разбира се, у нас.

Именно лятото е сезонът на смокините и съвсем естествено, тогава са и най-сочни, и най-сладки. Щом са вече меки и узрели, можем да им се насладим сурови и цели. И въпреки че тези плодове са чудесни за директна консумация, могат да бъдат съчетани с много разнообразни вкусове.

Ето няколко идеи и за други вкусни начини, по които да ядем смокини

Една перфектно узряла смокиня със струйка мед отгоре, няколко капки сок от цитрусови плодове и маслиново масло е превъзходна комбинация, колкото и нестандартна да ни се струва.

Далеч по-традиционен пък е начинът на поднасянето на смокини със сирена, като пармезан и манчего. Друг вариант е съчетанието им с бурата и гарнирани с мед и натрошени бадеми.

По-зелените смокини си подхождат с по-меки сирена, като бри. По-тъмните пък - с млечен шоколад.

На фронта на солените комбинации присъстват също и месата. Резени прошуто или различни видове колбаси, както и сушени маслини и каперси са предпочитани от мнозина, а кулинарните ентусиасти дори включват плодовете в рецептите за пица, пише marthastewart.com.

За почитателите на по-леките и лесни ястия, смокините са перфектно допълнение и към свежи салати, към които можем да добавим лимонов дресинг и ядки.

А в случаите, когато искаме да превърнем смокините в още по-изкусителен десерт, можем да ги съчетаем с ванилов сладолед.

Ако пък имаме вдъхновение да се развихрим в кухнята, никога не бихме сбъркали, ако си приготвим сладко от смокини, което също можем да поднесем със сладолед или пък да използваме като глазура или дресинг.

Вариант да разнообразим смокините като десерт, е и да ги изпечем. Карамелизирането им със захар ги прави още по-сладки и неустоими, като особено много им отива да бъдат включени в рецептите за печива.

За финал на сладките опции, не бива да забравяме сушените смокини. Лесно се откриват в магазините, а след това вкъщи по желание може да ги нарежем наполовина, след което да ги мариноваме в сироп, приготвен с балсамов оцет, захар и подправки.

А накрая, понеже през лятото скарата също е задължителна, можем да превърнем смокините в изненадващо чудесна гарнитура към меса и солени ястия. Поднесени с козе сирене и малко мед отгоре, със сигурност биха се харесали на всеки, който си пада по сладко-солените комбинации.