Виена изгражда малък град в града. Seestadt Aspern е един от първите успешни модели за град с нулеви въглеродни емисии. За това разказа футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Експериментът започва още през 2015 г., но по време на КОВИД пандемията е в застой. Той е построен върху неизползваемо летище.

Всички сгради са "умни", снабдени са с фотоволтаици и произвеждат електричеството, което им е необходимо, и дори снабдяват съседни сгради. Стимулира се използването на електромобили, колелета или електрически тротинетки, разказа доц. Мариана Тодорова.

Самият град е проектиран върху концепцията за 15-минутния град така, че да може да се стигне пеша до най-близкия магазин, училище, ресторант, парк, лекар и метро.

"Един от идеолозите на проекта казва, че успехът на тази малка общност е заради това, че хората се познават и могат да създават много по-непосредствено приятелства", коментира доц. Тодорова.

Първоначално този нов квартал на Виена е имал 8000 жители, а в момента те са 25 000.

Създателите на проекта публикуват научни разработки и са склонни да споделят модела в цяла Австрия и с останалия свят, каза още футурологът.