Богата на желязо планета, открита в близка звездна система, може да помогне на учените да разберат мистерията за това как планетата Меркурий се е образувала в нашата собствена Слънчева система, пише списание Science.

Новоописаната планета е на около 31 светлинни години, според материал, публикуван в научното списание. Астрономите не са я виждали директно, но са успели да оценят размера и масата й, като наблюдават ефектите от нейното съществуване върху звездата, която обикаля. Изглежда, че тази планета до голяма степен е направена от желязо.

"От нашите измервания откриваме, че тази екзопланета е по-малка и по-малко масивна от Земята“, казва Кристин Лам, изследовател от Института за планетарни изследвания в Германския аерокосмически център в Берлин. "Може да е подобна на Меркурий, който се състои предимно от желязо."

Планетата, известна като "GJ 367 b", обикаля толкова близо до звездата си червено джудже, че са й необходими само около осем земни часа, за да се направи една обиколка. Температурите на повърхността на планетата могат да достигнат до 1500 градуса по Целзий.

"Можем да си представим, че тази планета вероятно е като разтопена планета, при температура, при която много метали могат да започнат да се топят. Може би има лава и може би няма атмосфера, но в момента все още не знаем", казва Лам. "Това, което знаем, е, че тази планета е доста гъста и има вътрешност, подобна на Меркурий."

Тъй като тази конкретна планета обикаля около близка ярка звезда, учените би трябвало да могат да получат още повече информация за нея с космическия телескоп Джеймс Уеб, който скоро ще бъде изстрелян - на 22 декември.

Ако океанът от магма покрие тази планета и ако беше възможно да плува на повърхността й и да се гледа в небето, червената звезда, която обикаля, би изглеждала 30 пъти по-голяма в небето, отколкото Слънцето в небето на Земята, казва Джошуа Уин, астроном от Принстънския университет.

Докато учените са открили близо 5000 планети, обикалящи около далечни звезди през последните години, той казва, че е рядкост да се намерят такива, които обикалят около своите звезди за по-малко от един земен ден.

Превод и редакция: Юлиян Марков