Още през 2016 г., паралелно със стартирането на OpenAI, Сам Алтман стартира проект за безусловен базов доход. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Институтът OpenResearch, който Алтман основава, започва експериментално да предоставя безусловен базов доход на семейства, чиито членове получават под 30 000 долара годишен доход, което е под линията на бедност в САЩ. "Много семейства от Илинойс и Охайо получават сума от 1000 долара месечно на член от семейството. Има и контролна група, на която безвъзмездно се дават по 50 долара", обясни доц. Тодорова.

След натрупана сериозна база данни и анализ ръководителката на проекта Елизабет Роудс докладва, че почти всички многократно са подобрили живота си.

"Започнали са да отделят повече пари за здраве, за обучение, станали са по-отговорни, прекратили са консумацията на алкохол и хазартни игри. Повечето хора, които непрекъснато са се местили, търсейки по-евтин наем, са уседнали и са намерили по-добро жилище. Част от тях са изкарали курсове, които са им дали по-добър шанс", разказа Мариана Тодорова.

Появяват се обаче и противници на този проект. Статистиката показва, че въпреки гарантирания месечен доход, в процентното измерение доходите на хората месечно намаляват. "Според противниците на идеята за безусловен базов доход парите наготово водят до това те да работят по-малко, като се лишават от някаква сума доходи, разчитайки на безусловния базов доход, и за сметка на това решават други житейски проблеми. Това показва, че те са готови да отстъпят малко от дохода и стандарта си, за да редуцират стреса и да имат по-пълноценен контакт с близките си или да разрешат други проблеми. За икономистите обаче това е негативен стимул", коментира доц. Тодорова.