С премиера на новата си книга отпразнува своя 79-ти рожден ден журналистът Георги Найденов, известен като емблема на пловдивската журналистика, на която е посветил повече от 50 години от своя живот.

Тържеството на популярния БТА-нец се състоя в сградата на фондация "Помогни на нуждаещите се“, на която е изпълнителен директор от четвърт век. На него бе поканил свои колеги и приятели, с които е споделял много истории от пътуванията си като кореспондент на БТА в четири от континентите на света.

Пловдив е връстник на човешката цивилизация. Тази своя теза Георги Найденов отстоява в най-новата си книга "Пловдив – онагледена история на народи и епохи“. Авторът разглежда историята на хилядолетния град, както и връзките му с други полиси по света. Той разказва за някои от побратимените с Пловдив градове в наши дни, като сред тях японския Окаяма и китайския Шънджън.

В книгата си Георги Найденов пише за един от знаковите кметове на Пловдив – Дикран Парикян, който е управлявал града през 70-те години на 20 век и благодарение на когото е съхранена "античната и възрожденска материална култура на града“. В Стария Пловдив са били инвестирани през 70-те и 80-те години над 50 милиона лева от общинския и републикански бюджет. Според Георги Найденов Дикран Парикян е "кметът, който не трябва да бъде забравен“, в чийто екип са работили знаковите личности за града – Атанас Кръстев /Начо Културата/, Джовани Димитров, арх. Петко Кекеманов.

Книгата на Георги Найденов бе представена от пловдивския литературен критик, историк и поет Асен Димитров – Феликс.

"Съхранил е своята древна история, архитектурно наследство и културно многообразие, вгледан в историческото ни минало, но и вперил поглед в бъдещето“. Така авторът определя в едно изречение древния и вечен град. В творбата си той акцентира и на ролята на Пловдив като Европейска столица на културата, избран преди 10 години и реализирал успешно стратегията си за популяризиране на културните ценности, съхранени през вековете.

Георги Найденов е журналист с повече от 50-годишен опит. Той е автор на над 30 книги, статии, коментари, очерци, репортажи и интервюта за български и чуждестранни медии.