Много са факторите, които играят роля, когато си купуваме маратонки за тичане: на асфалт или на пресечен терен спортуваме, в сухо или мокро време, колко дебела предпочитаме да е подметката, и т.н.

Една от причините да не ги усещаме удобни въпреки всичко, е начинът на връзване на връзките. Има специфична техника, която ще ни помогне обувката за спорт да не се изхлузва от петата ни и да ни е удобна, като в същото време не пристяга прекалено пръстите и средната част на стъпалото.

Това е така нареченото "пристягане на петата" или heel lock на английски. Подходящо е за хора с широки ходила, защото най-стегнато е при петата, както и за хора с тесни, които няма да се притесняват от изхлузването.

Техниката heel lock ни гарантира, че няма да се сдобием с мазоли и рани от обувките, защото държи крака ни стабилен, пише Lifestyle.bg.

Мартонките за бягане, спортуване или дори туристическите обувки често имат допълнителна дупка за връзките, която е разположена доста по-нагоре от останалите. Точно тя ни е необходима за това специфично връзване.

Нанизваме връзките по обичайния начин, докато не остане само тази дупка, след това промушваме връзката отвътре навън от едната и от другата страна. Оставяме малка примка, когато го правим, за да може след това лявата връзка да мине през дясната примка и обратно