В съботната утрин 07:16 часá (също и у нас) е времето, в което южна континентална Гърция, включително територии на най-големия гръцки остров Крит, са разтресени от земетресение с магнитуд 5.1 и дълбочина 60 километра. Сеизмичният източник е в пространство, където се срещат три морета – Егейско, Критско (намира се северно от остров Крит) и Егейско, а епицентърът е на около 30 км югоизточно от Китира, един от Йонийските или според друга номенклатура – от Цикладските острови. Там тектонската обстановка е сложна, но върховенството е на натиска от африканския континент, информира Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Сведения на очевидци, публикувани в сайта на Евросредиземноморския център, са основание за следните оценки за въздействия от земетресението:

На остров Китира (население 3354 / 2011 г.), т.е южно от Пелопонес и северозападно от Крит, интензивността на сътресение достига VI степен по 12-степенната скáла “много силно". В селища на остров Крит – югоизточно от сеизмичното огнище – сътресенията са с интензивност между V (Кисамос – 95 км от източника) и II-III степен (Ираклео – около 200 км), а на север в континентална Гърция – от IV (Спарта, Каламата, Навплио – до около 180 км отстояние) и по-ниска степен; в столицата Атина (220-230 км северно) земетресението е усетено рядко и съвсем слабо. В североизточна посока от сеизмичния източник пристанищният град Адамантас (около 150 км от източника), остров Милос един от Южноегейските острови, съобщава за III/III-IV степен на въздействие.

Последно силно земетресение недалеч - на 200 км изток-югоизток от новото земетресение - е това с магнитуд 6.0, станало на 27 септември тази година. Огнището му е плитко, а епицентърът на 20-30 км южно от Ираклио на остров Крит. Поради изобилие от афтершокове с достатъчна сила (12 труса с магнитуд над 4), то имаше унищожителен характер за сградния фонд в епицентралния район – повредени над 5000 сгради, десетки училища и църкви; ранени бяха 39 души.