От фейсбук страницата на Виктор Божинов, който е режисьор на хитовите сериали "Под прикритие", "Вина", както и на филмите "Възвишение" и "Голата истина за група Жигули".

"След като изразих възмущението си от вълната на пошлост, която е на път да "превземе" кината и да "разбие" бокс офиса, се получи интересна дискусия!

Най-интересното в нея беше включването на част от "засегнатите", без формално да са споменавани. Положението е доста тъжно.

Част от "младата вълна" счита, че един човек може и трябва да бъде продуцент, сценарист, режисьор, оператор, монтажист, собственик на техниката, реквизита и локациите. Актьорите трябва да са само "инфлуенсъри" и "попфолк звезди", защото това бил "вкусът на младите"!

За качеството на сценариите... мълчим!

Мантрата е, че те са алтернативата на субсидираното кино, защото всички други сме готованци е убеждение за тях. Благодарение на филмите, които снима тази "вълна" се плащали данъци от, които държавата плащала "нашите" филми, които никой не искал да гледа!

Като човек, който се е стремил да създава филми и сериали, които да не са "елитарни" за да достигат достигат до по-широка част от аудиторията, твърдя, че тази "нова" вълна не трябва да се толерира, оставяйки безкритично да се развива!

Липсата редовно на адекватни български заглавия, които да дават добър пример е основата на този проблем! Държавата отделя достатъчно средство за да изпълни стратегическата си културна функция! Защо ефектът го няма?!

Считам, че задължение на всеки е да изразява публично мнение! Липсата на елементарна критика, която методично да дава оршентири за добро и лошо е част от проблема! Премълчаването ще води само до изригване на всичко това! Не, че нещо може вече да се направи!

Винаги съм бил от хората, които смятат, че свободота да се занимаш с каквото решиш е висша ценност, но не и когато си невеж и арогантен! Простотията и пошлостта се нуждаят от твърдо противопоставяне!

Отговорността пред публиката е огромна и не трябва да се оставя на самозванци да я обиждат, само защото са решили, че тя това иска!", пише Божинов