Украинските сили стреляха по изоставени сгради и стреляха с гранати и минохвъргачки в петък по време на градски бойни учения в град Припят, който бе изоставен след ядрената катастрофа в атомната електроцентрала Чернобил през 1986 г., съобщава Reuters.

Специални части, полиция и национална гвардия проведоха ученията по заснежените улици в близост до изоставени съветски хотели и сгради, на някои от които още добре си личат сърпът и чукът. Специален блок за радиационен контрол прави проверки преди и по време на ученията.

Украйна проведе учения, докато страната се готви за възможна военна офанзива, след като Русия събра над 100 000 войници близо до границите на Украйна през последните седмици, припомня агенцията.

"Това беше битка с нередовни милиции в (градска) среда“, каза войник, облечен в бяла камуфлажна екипировка, който не посочи името си.

Русия, която присъедини Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепя сепаратистите в източната част на страната, отрича да планира атака, но настоява за гаранции за сигурност, включително обещание, че военният алианс на НАТО никога няма да приеме Украйна.

На 26 април миналата година Украйна отбеляза 35-ата годишнина от катастрофата в Чернобил, когато реактор в централата на около 108 км северно от столицата Киев избухна по време на неуспешен тест за безопасност.

Резултатът беше най-тежката ядрена авария в света и изпрати облаци от радиация в голяма част от Европа.

Тридесет и един работници и пожарникари загинаха непосредствено след бедствието, предимно от остра лъчева болест.

Хиляди други по-късно издъхнаха от заболявания, свързани с радиацията, като рак, въпреки че общият брой на смъртните случаи и дългосрочните последици за здравето остават предмет на дебат.

По-голямата част от района около изоставената ядрена централа е пустиня от празни сгради, храсталаци и развалини. Някога Припят е бил дом на 50 000 души, които работят предимно в централата.

Превод и редакция: Иван Христов