В писмо до Китай Северна Корея обяви, че заради "враждебните сили“ и рисковете от Covid-19, няма да участва в предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин и обвини Съединените щати, че се опитват да предотвратят успеха на игрите, съобщиха държавните медии в изолираната комунистическа държава, цитирани от Reuters.

Не става ясно дали писмото от Олимпийския комитет и спортното министерство на Северна Корея се отнася само за неговите спортисти - които нямат право да се състезават, след като Северна Корея беше отстранена от Международния олимпийски комитет (МОК) до края на 2022 г., след като не изпрати отбор на Олимпийските игри в Токио миналата година, позовавайки се на опасенията от Covid-19.

Резюме на писмото на държавната новинарска агенция KCNA не споменава дипломатическа делегация и страната поддържа строго самоналожено блокиране на границата, което не позволява влизането дори на собствените й дипломати и задушава почти цялата търговия.

Писмото критикува неуточнени действия на Съединените щати, които през декември обявиха, че техните правителствени служители ще бойкотират Зимните олимпийски игри през 2022 г. заради действията на Китай в областта на човешките права, като същевременно ще разрешат на американските спортисти да пътуват до Пекин, за да се състезават.

Оттогава няколко други държави, включително Великобритания, Австралия и Канада, също обявиха дипломатически бойкот.

"САЩ и техните васални сили стават все по-неприкрити в действията си срещу Китай, насочени към предотвратяване на успешното откриване на Олимпийските игри“, се казва в писмото на Северна Корея, наричайки тези действия "обида за духа на международната олимпийска харта и "груб акт на опит за опозоряване на международния имидж на Китай."

Китай е единственият основен съюзник на Северна Корея, откакто двете страни подписаха договор през 1961 г., а международните санкции, наложени заради програмите за ядрени оръжия и балистични ракети на Пхенян, го направиха по-зависим от всякога от Пекин за търговска и друга подкрепа.

"Не можем да участваме в Олимпийските игри поради действията на враждебните сили и световната пандемия, но бихме подкрепили изцяло китайските другари в цялата им работа за провеждането на великолепен и прекрасен олимпийски фестивал“, се казва в писмото, според KCNA.

Превод и редакция: Юлиян Марков