Нова Зеландия планира да забрани на младите хора да купуват цигари през целия си живот в една от най-тежките забрани срещу тютюневата индустрия в света, като се аргументира, че другите усилия за прекратяване на тютюнопушенето отнемат твърде много време, предава Reuters.

Хората на възраст 14 и по-малко години към 2027 г. никога няма да имат право да купуват цигари в тихоокеанската страна с население от пет милиона души, и това е само част от предложенията, оповестени в четвъртък, които също предвиждат ограничаване на броя на търговците на дребно, упълномощени да продават тютюн и намаляване на нивата на никотин във всички продукти.

"Искаме да сме сигурни, че младите хора никога няма да започнат да пушат, така че ще направим престъпление продажбата или предоставянето на тютюневи изделия на новите поколения млади хора“, каза в изявление асоциираният министър на здравеопазването на Нова Зеландия Айша Верал.

"Ако нищо не се промени, ще минат десетилетия, докато пушенето при местното население маори падне под 5%, а това правителство не е готово да изостави народа си.“

Понастоящем 11,6% от всички новозеландци на възраст над 15 години пушат, като съотношението нараства до 29% сред възрастните коренни жители маори, според правителствени данни.

Правителството ще се консултира със здравна работна група на маорите през следващите месеци, преди да внесе законодателството в парламента през юни следващата година, с цел да го направи закон до края на 2022 г.

След това ограниченията ще бъдат въведени на етапи от 2024 г., като се започне с рязко намаляване на броя на оторизираните продавачи, последвано от намалени нива на никотин през 2025 г. и създаване на поколение "без дим“ от 2027 г.

Пакетът от мерки ще направи тютюневата индустрия на дребно в Нова Зеландия една от най-ограничените в света, макар и след Бутан, където продажбата на цигари е напълно забранена. Съседката на Нова Зеландия Австралия беше първата страна в света, която наложи бели опаковки на цигарите през 2012 г.

Правителството на Нова Зеландия заяви, че макар съществуващите мерки като бели опаковки и налозите върху продажбите да забавиха консумацията на тютюн, по-строгите стъпки са необходими за постигане на целта си по-малко от 5% от населението да пуши ежедневно до 2025 г.

Новите правила ще намалят наполовина броя на пушачите в страната само за 10 години след влизането им в сила, каза правителството.

Пушенето убива около 5000 души годишно в Нова Зеландия, което го прави една от основните причини за предотвратима смърт в страната. Четирима от всеки пет пушачи са започнали да пушат преди 18-годишна възраст, съобщи правителството на страната.

Здравните власти приветстваха ограниченията, докато търговците на дребно изразиха загриженост относно въздействието върху бизнеса им и предупредиха за появата на черен пазар.

Правителството не даде подробности за това как новите правила ще бъдат контролирани или дали и как ще се прилагат за посетителите в страната.

"Пушенето на цигари убива 14 новозеландци всеки ден и двама от трима пушачи ще умрат в резултат на тютюнопушенето“, каза председателят на Медицинската асоциация на Нова Зеландия Алистър Хъмфри в изявление.

"Този план за действие предлага известна надежда за реализиране на нашата цел за 2025 г. без тютюнев дим при маорите и опазване на нашите тамарики (маорски деца) като хора без тютюнев дим.“

Въпреки това, групата на собствениците на млекарници, лоби група за местни магазини, известни в Нова Зеландия като млекарници, заяви, че макар да подкрепя идеята за страна без тютюнев дим, планът на правителството ще унищожи много предприятия.

"Всичко това е 100% теория и нула процента съдържание“, каза председателят на групата Съни Каушал пред Stuff.co.nz. "Ще има вълна от престъпност. Банди и престъпници ще запълнят празнината.

Превод и редакция: Юлиян Марков