Банката на Русия може да забрани инвестициите в криптовалути поради рисковете, свързани с голям брой транзакции, които могат да бъдат използвани за пране на пари или финансиране на тероризъм, предава Reuters, позовавайки се на два свои източника.

Според агенцията Централната банка на Руската федерация разговаря с участници на пазара и експерти за възможна забрана на криптовалутите като инструмент за инвестиране. Ако законодателите приемат проекта, който се разработва от регулатора, това може да засегне всички нови покупки на крипто активи, с изключение на тези, които са били придобити в миналото, е казал източник, който е пожелал да остане анонимен.

Друг източник, близък до Банката на Русия, каза, че позицията на Централната банка в момента е "пълно отхвърляне" на всички криптовалути.

В отговор на искането на Reuters за коментар от Централната банка са отговорили, че подготвят доклад, който ще посочи позиция по този въпрос, и са отказали да разкрият подробности за предложения проект.

През юни 2021 г. ръководителят на Банката на Русия Елвира Набиулина нарече крипто активите най-опасната инвестиционна стратегия. Ръководителят на Националната асоциация на участниците на фондовия пазар Алексей Тимофеев подчерта, че законите не забраняват инвестициите в криптовалута, но мнението на Централната банка за крипто пазара е "чисто отрицателно“.

В същото време участниците на пазара вече изразиха мнението си за необходимостта от регулиране на тази област в Русия. По-специално, директорът на Tinkoff Investments Дмитрий Панченко отбеляза, че според независими оценки обемът на руските активи на крипто борси надвишава 15 милиарда долара, така че предоставянето на услуги за инвестиране в криптовалути в руската финансова сфера може да бъде потенциално правилно.

Превод и редакция: Юлиян Марков