За мен са много важни действията, делата… До момента над 100 деца са спасени, благодарение на дейностите, които сме успели да извършим.

Това споделя пред БНР актьорът Алек Алексиев, който с първите удари на Русия над Украйна, не се поколеба, а пое трудния път през бомбите, за да окаже подкрепа на бягащите от войната.

А година след началото на кървавите удари той съхрани историите на избягалите украинци, които са намерили подслон у нас, в документален филм "Детство 2.0".

От години актьорът има ясно изразени граждански позиции и е активно ангажиран в полза на обществото, участва в граждански инициативи и дейности на фондация "Заедно в час", която работи за достъп до качествено образование, също и на фондация "Сийдър", която се грижи за деца и възрастни в неравностойно положение. Обвързан е и с дейността на фондация "За доброто", която стартира фонд за децата на загиналите лекари, медици и парамедици по време на Covid пандемията.

Процесът е: Първо действие, след това – говорене. Личните примери... Имам чувството, че част от обществото ни не цени човешкия живот, омаловажава го, за него е просто месо!

Ако историята на Алек Алексиев ви е докоснала, гласувайте за него в инициативата на БНР и Ива Дойчинова "Будител на десетилетието".

А кой от десетте номинирани ще грабне приза, това ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTV и партньорски мрежи на водещи български медии.