Способността ни да разбираме и управляваме вътрешния си емоционален свят влияе върху целия ни живот. Най-важните умения са да осмисляме и да се подчиняваме на разума и свободната си воля, да избираме реакциите си в ситуации на трудност, взаимодействие с други хора, неочакваност и непредвидимост. Това каза за предаването “Денят на фокус" по Радио “Фокус" психологът Слави Стоев.

Към момента липсата на емоцията пречи на изкуствения интелект да стане наистина интелект. Емоциите ни пречат да сме обективни, настойчиви, търпеливи, хладнокръвни изчислителни машини, които взимат възможно най-добрите решения на база предоставена информация.

Емоционалната интелигентност е набор от умения, които се развиват в рамките на живота ни. Те се развиват както стихийно, така и волево. Хора, които са извършвали тежки престъпления могат да развиват на чисто интелектуално ниво умението да разбират другия. “Уменията, които ние развиваме са много различни от това колко съм емоционален. Емоционалността е въпрос на биологични структури на мозъка, но не касае емоционалната интелигентност. На база на емоционалната реактивност, екстраверсия или интроверсия не можем да предвиждаме нивото на емоционална интелигентност. Може да си много настойчив и упорит човек, и да си в пълна мъгла за това какво ти се случва и какво ти говорят твоите лични емоции", обясни Слави Стоев.

Много хора бъркат емоция с реакция. Емоциите са базов инструмент за оцеляване и добруване на животинския ни вид. Те са информационен носител, те ни казват “става нещо, което те касае. Фокусирай се върху него и се мобилизирай, за да се погрижиш за себе си", това е функцията на емоцията. “Способността ни да не чуваме емоциите си се дължи на начина ни на възпитание. И така постепенно достигаме до много крайни форми на житейско и психично нещастие, защото не чуваме ранните индикатори на емоциите.

Когато нечуването и неразбирането на себе си се превърнат в наш обичаен начин на функциониране, е вероятно да станем жертви на автоматичните си реактивни механизми, които са продукт на нашето ранно детство", каза Слави Стоев.

Социалната интелигентност е една от 7-те вида интелигентност, умението да идентифицираме, осмисляме, разбираме и планираме реакциите си, спрямо това, което се случва около нас. Социалната интелигентност включва емпатия, социални процеси, начинът по който контактуваме с непознати хора. Осъзнаването на инвестицията в обществото как рефлектира върху нас.