Писмото от Франц Кафка, в което той казва на приятел, че вече не може да пише, се предлага на търг 100 години след смъртта му на стойност до 114 000 долара, съобщават от Reuters.

Кафка, един от най-великите писатели на 20-ти век, известен с произведения като "Процесът" и "Метаморфозата", пише писмо до австрийския поет и издател Алберт Еренщайн, което се смята за отговор на молба да допринесе за литературно списание "Die Gefährten".

В писмото от една страница на немски и подписано само с "Кафка", роденият в Прага писател заявява, че не е писал нищо от три години.

Смята се, че е написано около април-юни 1920 г. в санаториум в Северна Италия. Кафка е диагностициран с туберкулоза през 1917 г., което той не обсъжда в писмото.

"Когато притесненията са проникнали до определен слой от вътрешното съществуване, писането и оплакването очевидно спират, наистина съпротивата ми не беше твърде силна", пише Кафта.

Аукционната къща Sotheby's предлага писмото в своята разпродажба "Книги, ръкописи и музика от средновековието до съвременността", която се провежда от 26 юни до 11 юли, с прогнозна цена от 70 000 паунда - 90 000 паунда.

"Това е много трогателно писмо, написано към края на живота му, в което той изразява отчаянието си да пише отново и се чувства в... писателска блокада", каза Габриел Хийтън - специалист по книги и ръкописи в Sotheby's.

"Той е физически много, много слаб, но започва тази много интензивна кореспонденция с Милена Йесенска - тази голяма любов от последните му години, която ще разпали нова креативност. Така че, въпреки че е тук в отчаяние, той всъщност е на прага на един последен пристъп на прекрасно, прекрасно писане."

Кафка пише "Замъкът" и "Художник на глада". Умира на 3 юни 1924 г. на 40 години.