Изкуственият интелект може да подпомогне лекарите в идентифицирането на пациенти, които са предразположени към сърдечно-съдови заболявания. 

Учените в университета в Лийдс са успели да обучат изкуствен интелект, който да следи за здравните показатели на повече от 2 млн. души. Те нарекли машината Optimise, пише BBC. 

Проучванията им показали, че множество пациенти имат непоставени диагнози и не приемат медикаментите, които биха намалили риска от развиването на заболяванията. 

Лекари споделят, че предприемането на превантивни мерки е често много по-евтино, отколкото лечението на вече развило се заболяване. 

От сканираните над 2 млн. души, близо 400 хил. от тях се оказват с висок риск да развият заболяване на сърцето. Изкуственият интелект помогнал да установи, че 82 от високо рисковите пациенти са склонни да развият хронично заболяване на бъбреците. 

На повече от половината пациенти с високо кръвно налягане са били дадени лекарства за по-добро функциониране на сърдечно-съдовата система. Лекарите се надяват, че чрез подобни технологии ще се осигури по-добро превантивно лечение на пациентите.