В днешната забързана корпоративна среда предизвикателствата пред психичното здраве стават все по-видими, тъй като бизнесите по целия свят, започват да признават острата нужда от психично благополучие на работното място. Докато стресът, безпокойството и прегарянето често са най-обсъжданите теми, има по-дълбок проблем, който често остава незабелязан - пристрастяването. Независимо дали става въпрос за зависимост от наркотици, алкохол или психоактивни вещества като тютюна, пристрастяването често съществува успоредно с проблемите на психичното здраве, създавайки сложен цикъл от емоционален стрес.

Темата за Деня на психичното здраве за 2024 г. "Време е да дадем приоритет на психичното здраве на работното място“ призовава за спешен размисъл върху това как тези двойни предизвикателства психичното здраве и пристрастяването засягат милиони служители, обяснява The Health Site. Важно е да разберете, че пристрастяването не е свързано само с употребата на вещества, но е необходим по-фокусиран подход за справяне с психологическите задействания, които го поддържат, особено в среди, където стресът е широко разпространен.

Пристрастяването на работното място е неотложна грижа, като много служители се борят мълчаливо. Проучване на 3995 служители през 2022 г. от глобална организация за професионални услуги установи, че 80% от работната сила съобщава за психични проблеми, включително злоупотреба с вещества. Натискът на работното място често кара служителите да разчитат на алкохол или тютюн, за да се отпуснат, като някои се обръщат към по-тежки лекарства, за да се справят.

Стигмата, свързана с търсенето на помощ, често забавя лечението и влошава резултатите от психичното здраве. Ако не се обърне внимание, пристрастяването не само влияе върху благосъстоянието на хората, но може да намали производителността, да увеличи отсъствията от работа и да създаде токсична работна среда.

Пристрастяването и психичното здраве са дълбоко преплетени. Хората, които се борят с разстройство, свързано с употребата на вещества, независимо дали става дума за наркотици, алкохол или тютюн, често се сблъскват с основни психични състояния като депресия, тревожност, посттравматично стресово разстройство (ПТСР), биполярно разстройство, разстройство с дефицит на вниманието/хиперактивност (ADHD), обсесивно -компулсивно разстройство (ОКР), за да назовем само няколко.

Тези проблеми с психичното здраве често се влошават от изискванията на работното място, което води до порочен кръг, в който хората често се самолекуват с вещества, за да се справят, само за да се окажат в капана на зависимостта.