На Световния ден на психичното здраве, четвъртък, 10 октомври,  принц Хари  се присъедини към автора на The Anxious Generation и социалния психолог, Джонатан Хайд, за разговор за смартфоните, социалните медии и тяхното въздействие върху младото население.

Във видео, споделено с Fortune Well , херцогът на Съсекс започна разговора им, като заяви, че "в много случаи смартфонът краде детството на младите хора“.

Хайд се съгласи с наблюдението си, отбелязвайки, че хората, родени след 1995 г., които живеят в англоговорящи страни, достигат пубертета с високи нива на тревожност, депресия, самонараняване и самоубийство като пряка последица от смартфона, пише People.

Но Хари го последва, като попита за разпространеното погрешно вярване, че "компаниите за социални медии сочат с пръст родителите“ за нарастващата криза на психичното здраве . Цитирайки това, компаниите казват: "Е, знаете ли, това зависи от вас. Това зависи от вашето родителство.“

Но Хайд не е съгласен с този аргумент. "Ако имаше някои родители, които разбираха това погрешно и повечето родители го разбираха правилно, тогава бих бил много възприемчив към този аргумент“, каза той. "Но след като децата получат телефон и социални медии, останалата част от семейния живот се превръща в битка за времето пред екрана. И това се случва навсякъде."

"Технологичните компании ни поставят в безизходица и след това се опитват да ни обвинят за това, което са направили“, добави Хайд.

Принц Хари пристига в Кралския съд, Върховния съд на Великобритания, в централен Лондон на 7 юни 2023 г.

Докато разговорът им продължи, херцогът на Съсекс, който самият е баща на син - Арчи, и дъщеря - Лилибет, добави, че е научил от The Archewell Foundation Insight Sessions, че родителите искат децата им да имат телефон, особено в случай на спешност в училище.

Тогава Хайд отговори: "Дайте им телефон. Просто не им давайте суперкомпютър, свързан с всички по света."

Хари също предложи общоприетото погрешно схващане, че Instagram, TikTok и Snapchat са "спасителни линии“ и че социалните медии "дават изход, допълнителен ресурс“ на децата. Хайд обясни, че това е общ "мит“, отбелязвайки, че решението за децата за да се чувстват по-свързани означава да оставят телефоните си и да се свържат лично. 

"Мисля, че изследването е много ясно: когато децата имат най-добър приятел или особено малка група [от приятели], те обикновено се справят добре“, разкри Хайд. "Когато децата нямат близък приятел или близка група, е много по-малко вероятно да се справят добре. Когато имаш 300 връзки, нямаш време за никого."

Меган Маркъл и принц Хари посещават тийнейджъри, за да говорят за натиска на социалните медии за месеца на осведомеността за психичното здраве

"Тази година, 2024 г., е повратната точка. Ужасни неща се случиха с нашите деца. Виждаме това сега... Не искам да обвинявам нито един родител, защото не знаехме това преди 10 години", завърши Хайд.

Разговорът на двойката следва второто издание на Insight Report от фондация Archewell на Хари и Меган Маркъл , което отразява "гледната точка на глобалната младеж относно развиващата се роля на технологиите“, според сайта на фондацията . Докладът работи с млади хора от Колумбия, Грузия, Индия, Ямайка, Кения, Нигерия, Турция, Обединеното кралство и Съединените щати.

Миналия месец Хари говори за опасностите от социалните медии и децата, които консумират онлайн съдържание за Фондация Клинтън.