Хари и Меган, херцогът и херцогинята на Съсекс, пристигнаха в колумбийската столица Богота в четвъртък.

Четиридневното посещение се състоя след покана от вицепрезидента Франсия Маркес, първият афро-колумбиец, който заема изпълнителни правомощия.

Двойката беше топло посрещната в Богота от Маркес и нейния партньор Рафаел Пинило. Срещата продължи около 30 минути, по време на които групата пиеше напитки и пан де боно (колумбийски хляб със сирене), преди да си размени подаръци.

Двете страни проведоха разговори в резиденцията на вицепрезидента, който каза, че "Съсекс споделят едни и същи идеали и цели, когато става въпрос за защита на по-добро, по-безопасно дигитално бъдеще и пейзаж на психичното здраве за нашите деца и света".

Маркес, който е и министър на равенството, заяви пред репортери в четвъртък: "Това е първото им посещение в Латинска Америка. Целта е да изградим мостове и да отворим врати, за да присъстваме на проблем, който засяга цялото човечество: кибер тормоз и онлайн дискриминация.

Тя посочи собствения си произход – като екологичен защитник на африканското наследство, което е част от причината, поради която настоява за по-безопасен цифров пейзаж.

"Кибертормозът е проблем, който не ни засяга само по отношение на расовите въпроси, но и по отношение на пола и политически въпроси. Жените, които искат да правят политика днес, са изложени на ниво на насилие в социалните медии, което ни засяга като човешки същества, засяга нашето достойнство", обясни тя. "Това не се случва само на жените, но засяга също така децата и тийнейджърите.“

Очаква се по време на престоя си в южноамериканската страна двойката да пътува извън столицата и да посети градовете Картаген и Кали през следващите дни, предават CNN.

Въпреки че пътуването може да прилича на традиционно кралско посещение, то не е официално пътуване, тъй като двойката се оттегли като работещи кралски членове през 2020 г.