11-годишният принц Джордж предприе първото си самостоятелно пътуване преди старта на училище и "вече се учи да лети", информира Daily Mail, цитиран от dir.bg.

Според британските таблоиди бъдещият крал е отлетял с инструктор от летището Уайт Уолтъм край Мейдънхед. "Вярно е, че Джордж е само на 11, но сега е точният момент да започне с обучението. Кралското семейство има история с летенето и изглежда, че е дошъл ред и на принца да се научи", коментират приближени.

Пилотите могат да започнат да се учат да летят на всякаква възраст, но часовете за обучение, които се отчитат за получаване на лиценз, започват от 14-годишна възраст. Учениците трябва да бъдат придружавани от инструктор до 16-годишни, след което могат да бъдат изпратени самостоятелно.

Съгласно указанията за получаване на лиценз за частен пилот от Службата за гражданска авиация те трябва да преминат минимум 45 летателни часа и да положат девет теоретични изпита.

Бащата и прадядото на Джордж, принц Уилям и покойния принц Филип, също са обучени пилоти.

Филип започва обучението си на 31 години. Неговите внуци Уилям и Хари пък са били в армейския кадетски корпус в колежа Итън. Уилям започва интензивна програма за обучение в Кралските военновъздушни сили през 2009 г. В миналото е превозвал семейството си с хеликоптери, като например ги е водил на Игрите на Британската общност през 2022 г.

Принц Хари пък получава квалификация за командир на хеликоптер "Апачи" през 2013 г. след тригодишно обучение. Ако той и Меган не се бяха оттеглили като работещи кралски особи през 2020 г., назначението за главнокомандващ полковник вероятно щеше да бъде негово.