Наскоро направен социален ескортите т дози, че се предоверяване на изкуствения интелект. Смятаме, че той не греши и сме готови да приемем неговите разсъждения. Това е пар екселанс социален инженеринг. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Тя разказа, че наред с експериментите, които целят да идентифицират какво кара изкуственият интелект да халюцинира и да дава фалшиви отговори, текат експерименти и в обратна посока. Компанията Matute и изследователи от Университета "Деусто“ провеждат експеримент с контролна и експериментална група участници. "На експерименталната група казват, че ще им покажат резултати от образна диагностика, които са индикатор за някакво заболяване. На контролната група са показали обективните резултати и те просто е трябвало да анализират снимките. Втората група много правилно са отсели здравите от болните хора, тъй като са използвали собствения си разсъдък. Участниците в експерименталната група, на която е казано, че образите са обработени и от изкуствен интелект и той така е класифицирал резултатите, много повърхностно са обработили снимките, погледнали са ги и не са вложили анализ, за да коригират каквито и да е неточности “, разказа доц. Тодорова.

По думите й социалните експерименти потвърждават, че халюцинациите при изкуствения интелект оставят траен отпечатък върху нас. "Оказва се, че ни въздействат в лоша посока, защото ни оказват влияние и всъщност ние се ръководим от тези предразсъдъци, с не търсим корекция“, поясни футурологът.

Доц. Тодорова коментира, че пълнотата на човешкото общуване включва и нашето поведение, емоции, настроения. "Те са косвени показатели за това доколко сме убедени в това, което казваме. При изкуствения интелект това няма как да стане ясно. В това се изразява този социален инженеринг и начина, по който можем да бъдем “приспани", не защото сме лениви и не искаме да разберем, а защото контекстът е много обран – той е сведен само до въпрос и отговор, който получаваме. Ако тенденцията е такава, изкуственият интелект ще се усъвършенства в тази посока, но ще изгубим от нюансите и пълнотата на общуването. Или пък много строго ще дефинираме новия тип общуване с изкуствен интелект и с хората и ще проличат големите разлики“, коментира доц. Тодорова.