Октомври е вече тук и макар през деня все още да се радваме на слънчево и относително топло време, се усеща, че лятото си е отишло.

Най-вече вечер и през нощта, когато температурите често падат под 10 градуса. Всичко това означава, че не бива да се бавим много и да приберем обратно вкъщи всички саксии с цветя, които са били на терасата цяло лято.

Разбира се, винаги можем просто да приберем на топло, но има няколко съвета, които ще ни помогнат да го направим по правилния начин.

Проверка за вредители

Хубаво е поне няколко седмици преди да вкараме цветята вътре редовно да ги проверяваме за наличието на вредители като листни въшки, паякообразни акари, брашнести буболечки и мушици.

Ако не виждаме такива, то е хубаво да оглеждаме по-добре листата за техните яйца, които могат да се излюпят, когато приберем цветята на топло в стаята. Дори след като сме осъществили преместването е хубаво да наблюдаваме цветята за вредители.

При наличието на такива, ако времето навън позволява, е добре да изнесем засегнатите цветя отново на терасата, за да ги напръскаме с необходимите препарати. В идеалния случай трябва да си оставим поне месец време за осъществяването на цялата тази дейност.

Подрязване и пресаждане

Добре е да осъществим подрязването и пресаждането на цветята преди да ги приберем у дома. По този начин не само ще подготвим цветята за зимата, но и ще запазим вътрешното си пространство по-чисто.

Като част от този процес по подготовка на саксийните цветя за зимата експертите съветват да премахнем всички мъртви, жълти или обезцветени листа. Отстраняването на жълтите и изсъхнали листа трябва да продължи и през цялата зима.

Ако саксиите са били в чинийки на балкона през цялото лято, то е добре да почистим хубаво и тях преди да ги внесем в стаята.

Избор на правилното място

Много важно за здравето на нашите саксийни цветя е да изберем правилното място, на което да прекарат студените месеци у дома. Най-добре е да са близо до прозорец, за да получат растенията колкото се може повече светлина в иначе по-късите зимни дни.

Също така е добре да държим цветята и растенията по-далеч от радиатори и източници на топлина. Защото те могат да причинят изгаряне на листата. Също така трябва да са позиционирани далеч от врати и прозорци, които се отварят често, защото студеното течение също може да изиграе лош шега, пише MarthaStewart.com, цитирани от lifestyle.bg.

Също така стайните растения предпочитат леко влажна среда, която може да не е налице през зимата заради използваното отопление, което често изсушава въздуха. Ето защо, освен поливането, трябва да наблюдаваме цветята и растенията и при нужда да овлажняваме листата.