Истински празник на съвременния танц очаква зрителите на фестивала за съвременен танц Aerowaves in Sofia. Атанас Маев, организатор на фестивала , гостува в предаването "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

Европейската мрежа за съвременен танц е вдъхновение за организаторите. "Идеята ни е да свържем българското съвременно танцово изкуство с европейското и така попаднахме в мрежата. Целта на фестивала е да представи най-интересните заглавия на публиката и топ артисти. Участват хореографи от Топ 20 на Европейската селекция за хореографи", разясни Маев.

Танцът обикновено е свързан с латиното, с дискотечното забавление. "Съвременният танц обаче размива границите между визуалните изкуства, като включва в себе си и театър.В зората на 70-те години този тип танц попада под дефиницията съвременен, защото третира актуални за времето си теми. Съвременният танц е социално ангажирано изкуство", отбеляза Маев.

Фестивалът се открива с представлението Go ("Давай"). "Езикът на тялото комуникира с публиката и с децата - рядко се говори за връзката между съвременното изкуство и най-малките. Децата проявиха емпатия към героите на сцената. Тя се превърна в интерактивна дъска, върху която стъпват супергерои. Минава се през бойни техники", даде подробности Маев.

Вижда се как самочувствието на децата нараства и след представление започват да имитират видените техники, каза още Маев. "Това е ефектът от докосването на децата до изкуството и в този смисъл танцът е голяма отговорност", отбеляза Атанас Маев.

Известната фламенко артистка от Малага La Chachi представя живота на обикновена жена от Андалусия, която чопли семки на улицата, но същевременно чрез автентичното фламенко избухва на сцената. Този спектакъл е кандидат за селекцията на фестивала догодина.

Топ 3 представленията на фестивала от миналогодишната селекция ще се появят отново на сцената – английското представление "Лешояд", от Франция – "Вярвам" и "Дом" от Германия", каза още Атанас Маев.