На форума на футуролозите в Дубай участие взеха и астронавтите от “Експедиция 69". За това разказа футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Четирима руснака, трима американеца и двама представители на ОАЕ разказаха за последната си мисия до Международната космическа станция, която започва през март тази година и приключва на 23 септември. Някои от тях са участвали и в предишни мисии на МКС. Техен ръководител е Сергей Прокопиев от Русия.

Те са направили множество научни експерименти на борда на МКС при нулева гравитация. Част от тях са свързани с проучвания в сферата на здравеопазването. "Разказаха, че са направили кратка хирургическа интервенция на менискус и на кръвоносни съдове. Правили са опити за поставяне на стентове на сърце. Не разкриха много, защото е чувствителна информация, но това са първите стъпки, които ще подготвят човечеството за дългосрочен живот в Космоса. Споделиха, че всеки ден се упражняват по два часа и половина на специални фитнес машини, които стоят свободно в помещенията, защото в условия на микрогравитация се получават трептения, които увреждат. Благодарение на това са се справили с проблема със загубата на костна плътност до 20%. Сега заради тези упражнения и тази методика са го свели до 5%“, разказа доц. Тодорова.