Още един тийнейджър е арестуван във връзка със заговора за извършване на терористична атака на концерт на Тейлър Суифт в Австрия.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер каза, че 18-годишен иракчанин е бил задържан в четвъртък вечерта във Виена, след като се предполага, че е бил в контакт с 19-годишния основен заподозрян от Северна Македония.

Г-н Карнер обясни, че тийнейджърът "не е пряко свързан с плановете за атака", но идва от същия социален кръг като главния заподозрян.

И трите планирани концерта на Суифт на стадион Ernst Happel бяха отменени в сряда от организаторите на събитието Barracuda Music, заради безопасността на всички.

Длъжностни лица във Виена заявиха, че главният заподозрян е искал да използва оръжия извън стадиона, за да убие възможно най-много хора.

По думите на Омар Хайджауи-Пирхнер, ръководител на дирекцията за държавна сигурност и разузнаване, "очевидно атентатът е радикализиран в посока на Ислямска държава (ИД)".

Главният заподозрян и 18-годишният младеж са се заклели във вярност към ИД, добавиха служители.

Арестуван е и 17-годишен. Според официални лица австрийският гражданин, който има турски и хърватски произход, е започнал работа в концертната зала дни преди концертите на Суифт да бъдат отменени заради терористична заплаха.

Не се издирват допълнителни заподозрени.

15-годишен е разпитан от полицията, но не е задържан.

Организаторите на концерти в Австрия очакваха до 65 000 фенове на стадиона на всеки концерт и до 30 000 зрители извън него.

Съкрушени фенове се събраха в австрийската столица в петък, докато се възмущаваха, че пропускат рекордното турне Eras.