От години хората смятат, че телефоните им ги подслушват, за да могат да им показват таргетирани реклами. Нови разкрития показват, че тези опасения може и да се окажат оправдани. 

Изтекла презентация от CMG Local Solutions, дъщерно дружество на Cox Media Group (CMG), описва подробно метод, който нарича "активно слушане". Този метод използва AI за комбиниране на гласови данни с данни за онлайн поведение, за да достави хипер-насочена реклама.

Презентацията, получена от 404 Media, гласи: "Рекламодателите могат да сдвоят тези гласови данни с поведенчески данни, за да се насочат към потребители на пазара". По-нататък се казва, че технологията може да идентифицира "готови за покупка" потребители и да създава рекламни списъци въз основа на техните устни намерения.

Говорител на CMG каза пред Newsweek, че "бизнесът на CMG никога не е слушал каквито и да е разговори, нито е имал достъп до нещо извън агрегирани, анонимизирани и напълно криптирани набор от данни от трети страни, които могат да се използват за рекламно разположение".

С други думи, CMG придобива съществуващи гласови данни от доставчици трети страни, за да ги комбинира с други източници. Компанията посочи презентацията като "остарял материали за продукт, който CMG Local Solutions вече не продава", добавяйки, че "въпреки че продуктът никога не е слушал клиентите, той отдавна е преустановен, за да се избегне погрешно възприемане".

Въпреки, че Гугъл, Мета и Амазон са сред компаниите, работещи с CMG, всички отричат да са участвали в кампании за подслушване на хората. 

Meta проучва дали CMG е нарушила своите правила и условия и казва, че ще предприеме подходящи действия, ако е необходимо.

Данните на трети страни, посочени от CMG, често идват от приложения за смартфони, които улавят данни (гласови или други) въз основа на съгласието на крайния потребител с правилата и условията. Изследванията обаче показват, че 91 процента от хората са съгласни с T&C, без да ги четат. Това скача до 97 процента за тези на възраст 18-24 години.