В един забързан дигитален свят с нарастващо време пред екрана е наложително да се съсредоточите върху здравето на очите. Продължителното излагане на екрана, липсата на сън и ниският прием на вода са някои фактори, които могат да повлияят неблагоприятно на зрението ви. Развитието на здравословен начин на живот може да окаже голямо влияние върху зрението ви.

Ето някои лесни корекции на начина на живот, които можете да направите, за да защитите очите си от увреждане и естествено да подобрите зрението си.

1. Упражнения за очи: Подобно на другите мускули, вашите очни мускули също трябва да бъдат укрепени, за да постигнете остро зрение. Тези упражнения са много важни, ако работите на екрана дълги часове. Упражнението за очи помага за увеличаване на притока на кислород към очите. Някои упражнения, които можете да опитате, са да очертаете въображаема хоризонтална осмица с очите си, да движите очите си по посока на часовниковата стрелка и да гледате далечни обекти.

2. Спазвайте правилото 20-20: Напрежението на очите е редовен проблем поради продължително време пред екрана. Правилото 20-20 е чудесен метод за намаляване на цифровото напрежение на очите. Правете 20-секундна почивка на всеки 20 минути, за да погледнете всичко на 20 метра разстояние. Това упражнение облекчава умората, предпазва очите от напрежение и помага за отпускане на очните мускули. Честото мигане при използване на екран също може да помогне за поддържане на влагата в очите ви и да намали сухотата.

3. Щадяща очите диета: За да поддържате добро зрение, човек се нуждае от балансирана, богата на хранителни вещества диета. Здравето на очите е силно повлияно от минерали като цинк и омега-3 мастни киселини, както и витамини А, С и Е. Опитайте се да включите повече листни зеленчуци и различни цитрусови плодове. Тези хранителни вещества ще помогнат за предотвратяването на проблеми със зрението, свързани с възрастта, като катаракта и дегенерация на макулата.

4. Поддържайте се хидратирани: Дехидратацията може да причини сухота в очите, което може да бъде неудобно и да влоши зрението. Това също може да доведе до проблеми със сухото око. За да поддържате тялото и очите си хидратирани, уверете се, че консумирате достатъчно вода през целия ден. Трябва също така да контролирате прекомерния прием на алкохол и кофеин, тъй като те могат да влошат дехидратацията. Поддържането на добра хидратация е от решаващо значение както за общото здраве, така и за здравето на очите.

5. Редовен очен преглед: Редовните очни прегледи са от съществено значение за поддържане на здравето на очите и ранно идентифициране на проблемите, припомнят от News18. Много очни заболявания, като глаукома, не показват никакви симптоми до много по-късно в живота. Човек трябва да ходи на очен преглед на всеки 6 месеца. Освен това се препоръчва консултация с лекар, ако забележите някакви промени в зрението, като плуване, проблясъци на светлина или замъгляване. Честите прегледи също могат да помогнат при промяна на рецептите за контактни лещи или очила.