Почистването преди зимата е важна задача, която не само подобрява уюта в дома, но и подготвя средата за дългите зимни месеци. Студеното време означава, че прекарваме повече време вътре, затова е важно домът да е свеж и чист. Ето няколко съвета от професионалисти за почистване на килими, прозорци, пердета и щори.

1. Почистване на килими

Килимите събират голямо количество прах, акари и мръсотия, особено след летните месеци. Професионалистите от Clean Expert препоръчват дълбоко пране на килимите преди зимата. Ако не разполагате с подходяща техника, можете да използвате услугите на професионални фирми, които имат специализирани машини за дълбоко почистване. При наличие на домашни любимци е важно да използвате препарати против бактерии и алергени, за да поддържате здравословна среда.

По-малките килими можете да ги изнесете навън, да ги изтупате добре и да използвате пара за дезинфекция, ако нямате машина за пране.

2. Прозорци

Прозорците са едни от най-важните елементи за осигуряване на естествена светлина през зимата. Според специалистите е най-добре да се използва мек препарат и топла вода, за да не се надраскат стъклата. За допълнително блясък те препоръчват смес от вода и оцет, която ефективно премахва следи от дъжд и прах. Почистете прозорците в ден, когато времето е облачно. Ако слънцето е прекалено ярко, препаратите ще изсъхнат бързо, оставяйки следи.

3. Пердета

Пердетата също събират прах и миризми, особено ако домът е в близост до улица с много трафик. Съветът е да перете пердетата поне два пъти годишно – преди зимата и след зимата. Ако имате деликатни материи като коприна или лен, използвайте специални програми за деликатно пране или професионални химически чистачки. За по-леки материи можете да използвате пералня с ниска температура и естествени препарати. Пердета с тежка структура като кадифе могат да се почистват с прахосмукачка с мека приставка между основните прания, за да се предотврати натрупването на прах.

4. Щори

Щорите често събират прах и мръсотия, но почистването им може да бъде предизвикателство. Материалът на щорите е определящ за метода на почистване. За алуминиеви и пластмасови щори използвайте смес от вода и мек сапун, след което внимателно ги избършете с мека кърпа. За дървени щори избягвайте прекомерно намокряне, за да не се повреди материалът – използвайте сухо почистване или препарати за дърво. За текстилни щори е най-добре да ги изпирате в пералнята, ако материалът го позволява. Винаги следвайте етикетите на производителя за инструкции.

Не оставяйте основното почистване само за пролетта. Почистването преди зимата поддържа дома в по-добро състояние и предотвратява натрупването на прах и алергени.