Актьорът Джон Амос, известен с ролите си в "Пристигане в Америка" и "Умирай Трудно 2", е починал на 84-годишна възраст на 21 август, съобщава Deadline.

Синът му, Кели Кристофър Амос, потвърди тъжната новина в изявление до изданието, което гласи: "С искрена тъга споделям с вас, че баща ми промена отвъд.

"Той беше човек със златно сърце… И беше обичан по целия свят. Той живя добър живот. Неговото наследство ще продължи да живее в изключителните му творби в телевизията и киното като актьор.

"Той беше моят баща, моят най-добър приятел и моят герой. Благодаря ви за вашите молитви и подкрепа в този момент.“

Амос получава номинация за Еми през 1977 г. за ролята си на Кунта Кинте в историческия минисериал на ABC "Roots“. Сериалът за робството в Съединените щати спечели девет награди "Еми", "Златен глобус" и награда "Пийбоди". Последният епизод държи рекорда за третия най-висок оценен епизод за всякакъв вид телевизионни сериали и втория най- гледан сериал финал в историята.

Актьорската кариера на Амос набира скорост, когато получава ролята на синоптика Гордън "Горди“ Хауърд в "Шоуто на Мери Тайлър Мур“. Оттам той показва комедийния си талант в "Good Times“ на CBS, където изиграва баща Джеймс Еванс-старши. Шоуто влезе в историята като първото телевизионно шоу, което проследява афро-американско домакинство с двама родители.