Мохамед Ал Файед, бившият собственик на магазините "Хародс" и английския "Фулъм", чийто син Доди беше убит в автомобилна катастрофа заедно с Даяна, принцесата на Уелс, почина на 94 години.  

Роден в Египет, той изгражда бизнес империя в Близкия изток, преди да се премести в Обединеното кралство през 70-те години. Той обаче така и не реализира амбицията си да получи паспорт за страната, превърнал в свой втори дом. 

Прекарва последните две десетилетия, проучвайки обстоятелствата около смъртта на Доди и Даяна. 

В последните си години Ал Файед оставаше извън светлините на общественото внимание, живеейки в имението си в Съри със съпругата си Хейни. 

В изявление, разпространено тази вечер, семейството му каза: "Г-жа Мохамед Ал Файед, нейните деца и внуци искат да потвърдят, че нейният любим съпруг, техният баща и техният дядо, Мохамед, е починал мирно от старост в сряда, 30 август 2023 г.", пише BBC. 

"Той се радваше на дълго и пълноценно пенсиониране, заобиколен от любимите си хора“, се каза в съобщението.

От футболния клуб "Фулъм", който вече покойният Ал Файед притежаваше много години, заявиха, че са "невероятно натъжени да научат" за смъртта му. "Дължим благодарност на Мохамед за това, което направи за нашия клуб и мислите ни сега са със семейството и приятелите му в този мрачен момент", се казва в изявлението. 

Неговият наследник в клуба Шахид Хан изрази съболезнованията си в почит на Ал Файед в уебсайта на клуба. "Историята на Фулъм не може да бъде разказана без глава за положителното въздействие на г-н Ал Файед като председател", каза той. "Неговото наследство ще бъде запомнено с промоцията ни във Висшата лига, финал на Лига Европа и моменти на магия както от играчи, така и от отбори", написаха в страницата на клуба.  

Ал Файед се издига от продажбата на газирани напитки по улиците на родната си Александрия в Египет, за да се превърне в голямо име в бизнеса с всички правилни контакти. 

Той даваше щедри средства на благотворителни организации, включително болница "Great Ormond Street" и като баща на пет деца проявяваше особен интерес към подпомагането на деца в неравностойно положение или болни деца. Той създава благотворителната фондация "Ал Файед" през 1987 г., за да подобри живота на бедни, със специални потребности и много болни младежи.

По ирония на съдбата именно от неговия хотел "Ritz" в Париж заминават синът му Доди, филмов продуцент, и тогавашната му партньорка Даяна, принцесата на Уелс, преди автомобилната катастрофа, която уби и двамата през 1997 г. 

Ал Файед никога не се възстановява от шока от катастрофата, като е обсебен от спекулациите около смъртта им. Неговите показания по време на разследването през февруари 2008 г. включват твърдения, че фаталната катастрофа е била по заповед на принц Филип и със съгласието на MI6. Те бяха счетени за "теория на конспирацията" от съдебния лекар и отхвърлени от журито.