Международен екип от ботаници откри неизвестен досега вид бегония в окръг Медог в Южен Тибет. Той може да достигне височина от 3,5 метра, което го прави най-големия вид от тези растения. Първите снимки и описания на този вид бегонии са публикувани от учени в статия в списание PhytoKeys.

"Местообитанието на това растение, което в момента е най-високата бегония на Земята, се оказа много фрагментирано. Това предполага необходимостта от добавяне на Begonia Gigantica към списъка на уязвимите видове, открити в Южен Тибет“, пишат изследователите.

Бегониите са тревисти и храстови растения, които растат в тропическите райони на Евразия и Новия свят. Общо учените са описали повече от две хиляди вида от тези растения, някои от които са станали популярни сред градинарите и любителите на домашни цветя поради способността на бегониите да растат при почти пълно отсъствие на слънчева светлина.

Група ботаници, ръководени от Тиан Дайке, професор в Шанхайския център за изследване на растенията към Китайската академия на науките (Китай), откриха в южната част на Тибет най-големият вид бегонии на Земята, чиято височина може да достигне 3,5 метра, със ствол с дебелина около 12 см.

Растението е открито от учени на територията на окръг Медог при изучаване на горската флора на Тибет, растяща по потоци и планински реки на надморска височина 400-1400 м. По време на това "преброяване на растенията“ професор Дайке се натъква на необичайно висока бегония, чиито цветя не е могъл да достигне и чието стъбло – да хване с пръстите на едната си ръка.

Учените са проучили растението в детайли и са стигнали до заключението, че то принадлежи към непознат досега вид бегонии, получил името Begonia Gigantica. Следващите експедиции в горите на окръг Медог показали, че популациите на това растение са изключително фрагментирани. Ето защо растението е включено в Червената книга, за да бъде предпазено изчезване, обобщават учените.

Превод и редакция: Тереза Герова