Петък 13-ти е ден, които се приема за фатален и опасен. Това вярване навлиза у нас през 20 век от САЩ. Страхът от петък 13-ти се нарича още friggatriskaidekaphobia или paraskevidekatriaphobia.

Случвайки се до три пъти в годината в зависимост от календара, денят изглежда кара хората да бъдат по-внимателни или да избягват неща, които обикновено не се страхуват да правят. Всъщност експертите смятат, че толкова много хора пропускат работа в петък 13-ти, че фирмите могат да загубят стотици милиони долари.

Някои историци смятат, че суеверията около петък 13-ти са възникнали в края на 19 век. Първото документирано споменаване на деня може да се намери в биографията на италианския композитор Джоакино Росини, който умира на петък, 13-ти. Една книга от 1907 г. "Петък тринадесети“ от американския бизнесмен Томас Лоусън може допълнително да е увековечила суеверието.

Други смятат, че митът има библейски произход. Исус е разпнат в петък и има 13 гости на Тайната вечеря в нощта преди разпъването му, това може би кара вярващите също да се страхуват от тази дата. Смята се, че подреждането на местата на Тайната вечеря е породило дългогодишно християнско суеверие, че наличието на 13 гости на маса е лоша поличба - по-специално, че това е ухажване на смъртта.

Всички обичат неделите, но имайте предвид, че за да има един месец петък 13-ти, той трябва да започне в неделя.

Петък 13-ти не се възприема навсякъде като ден на нещастие. Например в Италия петък 17-ти, а не петък 13-ти се смята за ден, който носи лош късмет. Всъщност числото 13 се смята за щастливо число!

В много испаноезични страни и в Гърция вторник 13-ти се смята за ден на нещастие.