Боят между Марк Зукърбърг и Илон Мъск беше оставен настрани, но най-вероятно ще се случи. Това предизвикателство се случи заради Threads и Twitter, защото Threads в скоростен порядък отнема от потребителите на Twitter. Това каза за предаването "Сценарий от бъдещето" с водещ Ива Дойчинова футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

"Дори стана много интересен следният казус. Юристите на Threads бяха така

регламентирали част от своите постановки, че да не могат хората, които имат приложението, да правят прехвърляне на информацията към Twitter. Бяха сложили ограничение от 700 000 акаунта", обясни футурологът.

Стотици хиляди почитатели на Twitter, които вярват, че той дълги години беше израз на свободното слово, на моменталната реакция, на скоростното разпространение на новини, бяха смазани. Имаше плачещи хора, които тъгуваха по логото на Twitter, защото за тях това е идентичността на медията. Всъщност се оказа, че битката между Зукърбърг, Мъск и Сам Олтман се изразява в това кой да бъде вездесъщ. Илон Мъск започва да работи на символно равнище, смята доц. Тодорова.

"Знаем, че през април той обяви TruthGPT - изкуствен интелект, който ще доказва истината, ще борави с нея, т.е. иска да изземе конкурентното предимство от всички други езикови модели. Казва: "Аз ще го направя", но няма такъв инструментариум към момента и той няма как с наличните технологии да гарантира истинността, но си маркира полето и заяви намерение да създаде ThruthGPT. Преди 2 седмици каза, че няма да се казва така, а ще се казва XGPT - explainable, този, който обяснява всичко и който е вездесъщият изкуствен интелект. И сега виждаме как този X се появява и Мъск се стреми да смени синьото птиче (логото на Twitter) със знака X", каза доц. д-р Мариана Тодорова.

Откъде идва любовта на Илон Мъск към знака X можете да разберете в звуковия файл.