Нов вид молец е открит в дом в Южен Уелс, след като е пропътувал хиляди километри в чантата на фотограф. Изглежда, че два молеца от вида clearwing "са пътували на автостоп“, когато са били ларви, и са изминали около 7250 км от тропическа джунгла в Гвиана, Южна Америка, преди да се озоват в Порт Талбот, пише Би Би Си.

Три месеца по-късно те са забелязани на перваза на прозореца през зимата от еколожката Дейзи Кадет и нейната майка Ашли.

Учените наричат това "невероятно събитие“, което "не подлежи на рационално обяснение“.

Чрез ДНК анализ учените потвърждават, че молците не само не са британски вид, но и че досега не са били известни на науката. Видът е наречен Carmenta brachyclados.

"За мен откриването на нов молец беше достатъчно вълнуващо, но в този момент нямах представа, че е толкова необичаен“, разказва Дейзи.

За да разбере повече за странните молци, тя решава да публикува снимките в Инстаграм. Неин последовател се свързва с нея, за да каже, че не приличат на познат британски вид.

След като са пресподеляни от много хора, снимките до експерти по молци от Природонаучния музей.

"Оттук нататък последваха няколко месеца размяна на имейли, за да се разбере какъв е молецът и как е попаднал в Уелс“, разказва още Дейзи.

Когато тя проверила в чантата за обувки на майка си, която Ашли взела със себе си по време на фотографското си пътуване до Гвиана, открила две останки от пашкул - защитна обвивка, която насекомите създават по време на какавидата си.

Какво представлява Carmenta brachyclados?

Екземплярът, който е с дължина около 18 мм, е наречен Carmenta brachyclados. Крилата му са прозрачни, с черни жилки и черни връхчета, а горната страна на тялото има преливащи сини ивици, окантени с жълти, докато долната страна е ярко жълта.

Влажността и по-високата температура в чантата за обувки може да са помогнали на тропическите ларви да оцелеят и да се превърнат в молци през суровата зима, смятат експертите.

"Пеперудите от вида Clearwing са известни с това, че е трудно да бъдат открити дори от професионални ентомолози. Още по-трудно е да се отгледат от ларви или какавиди, които обикновено изсъхват или мухлясват в рамките на няколко дни след събирането им", обяснява Марк Стърлинг, научен сътрудник в Природонаучния музей.

Според него шансовете на две пеперуди от тропическите джунгли на Южна Америка да се появят успешно в Южен Уелс, повече от три месеца след пристигането си, в студената уелска зима, и да се запазят в добро състояние, са изключителни, предава bTV.

Дейзи каза, че макар да се чувства невероятно щастлива, че е изиграла роля в откриването на нов вид пеперуда, тя изпитва и тъга за това колко много други видове са загубени заради изменението на климата.